Gemeente Sint-Michielsgelstel


Goede opkomst bij bijeenkomst over toerisme en recreatie

maandag 08 oktober 2007

De gemeente Sint-Michielsgestel is gestart met het ontwikkelen van een toeristisch-recreatief ontwikkelingsplan (TROP). Hierin wordt beschreven hoe vorm gegeven wordt aan toerisme en recreatie in de gemeente.

De gemeente doet dit niet alleen, maar vraagt hiervoor input van belangenorganisaties, ondernemers en andere belangstellenden. Op 1 oktober vond een bijeenkomst plaats, waarin iedereen zijn of haar mening over toerisme en recreatie kon geven.

Zon 45 personen waren aanwezig in De Huif, waar de bijeenkomst plaatsvond. Tijdens deze avond werd duidelijk dat er behoefte is aan gemeentelijk beleid voor toerisme en recreatie. Wethouder Leenen: Er werd veelvuldig opgemerkt dat toerisme en recreatie in onze gemeente nog maar beperkt ontwikkeld zijn. Dat is een reden te meer om nu door te zetten en te komen met een goed plan

Informatievoorzieningen in de dorpen
Het bureau NL RNT, dat het TROP maakt, schotelde de aanwezigen een sterkte-zwakteanalyse voor. Hierin werd onder andere gesteld dat de gemeente haar centrale ligging in de nabijheid van s-Hertogenbosch beter zou kunnen benutten. Andere bevindingen zijn dat er diverse mogelijkheden voor de extensieve recreatie (zoals wandelen en fietsen) zijn, maar dat de gemeente geen echte specialiteit biedt die het gebied aantrekkelijk maakt.
Nadat de toehoorders op de analyse gereageerd hadden, maakten zij een top 5 van ideeën die het toerisme en recreatie in de gemeente Sint-Michielsgestel kunnen bevorderen. Informatiepanelen, nieuwe fietspaden en meer mogelijkheden voor overnachting en horeca zijn voorbeelden van ideeën die werden voorgedragen.

Op basis van de inventarisatie van bureau NL RNT en de uitkomsten van de bijeenkomst, worden nu de discussiepunten vastgesteld. Belanghebbenden gaan in workshops deze punten verder uitdiepen. Ook het ruimtelijk beleid wordt in workshops verder in kaart gebracht. Het is de bedoeling dat dit in het voorjaar van 2008 leidt tot een beleidsplan.

---