Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

08-10-2007

Nieuwe financiële academie in Amsterdam

Intentieverklaring Duisenberg School of Finance

Partijen uit de universitaire wereld en de financiële wereld hebben vandaag de handen ineen geslagen en een intentieverklaring getekend, waarmee een eerste stap is gezet op weg naar de Duisenberg School of Finance. Al op 1 september 2008 start de Duisenberg School of Finance met de nieuwe mastersprogramma's Risk Management en Law & Finance, en met een MPhil/PhD promotietraject.

Doel van de Duisenberg School of Finance is het creëren van een academisch topklimaat voor onderzoek en onderwijs op het gebied van financiële markten. Het instituut wordt gefinancierd met publiek en privaat geld. Geboden worden mastersopleidingen, een PhD-opleiding en executive courses, waarbij steeds sterke aansluiting wordt gezocht bij de vraag vanuit de markt. De Duisenberg School of Finance wil getalenteerde studenten uit binnen- en buitenland aantrekken. Top academici uit binnen- en buitenland zullen worden aangetrokken om onderwijs en onderzoek te verzorgen. Met de oprichting van de Duisenberg School of Finance wordt een van de eerste actiepunten van het Holland Financial Centre op de rails gezet.

Het brede Finance terrein waarop de Duisenberg School of Finance zal werken omvat: Risk management for financial institutions, Law and finance, Financial markets and institutions en Corporate finance.

De mastersprogramma's in Risk Management en in Law & Finance zullen al in september 2008 van start gaan. De Duisenberg School of Finance wordt gevestigd in Amsterdam en zal op termijn beschikken over een eigen campus, huisvestingsfaciliteiten voor studenten en uitstekende eigen faciliteiten voor onderwijs, onderzoek en conferenties. Bij de lancering van Holland Financial Centre in juli jl. heeft minister Bos de oprichting van de Duisenberg School of Finance al aangekondigd als speerpunt. Ook burgemeester Cohen en wethouder Asscher juichen dit initiatief toe in het kader van Amsterdam Topstad.

Het bestuur van de Duisenberg School of Finance wordt gevormd door Jos Streppel (voorzitter), Lex Kloosterman, Klaas Knot, Roderick Munsters, Dirk Schoenmaker, Koos Timmermans en een vertegenwoordiger van de universiteiten.

De participerende universiteiten zijn de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam alsmede het Tinbergen Instituut (het top-onderzoeks en PhD-instituut van de drie genoemde universiteiten). De betrokken financiële instellingen zijn Aegon, ING, Fortis, ABP, Euronext en DNB.