PvdA Rotterdam


Congres kiest Marja Bijl in nieuw Partijbestuur

Ma 8 Okt 2007

Afgelopen zaterdag heeft het congres van de PvdA in Amsterdam een nieuw partijbestuur gekozen. Marja Bijl, afdelingsvoorzitter van de PvdA Rotterdam, werd met bijna 100% van de stemmen in het nieuwe bestuur gekozen. Naast Marja werden ook gekozen Lilianne Ploumen als voorzitter, vice-voorzitter Jan Hamming, internationaal secretaris Marije Laffeber, penningmeester Bouke Arends en de leden Piet Bijl (geen familie!), Anja van Gorsel, Siepie de Jong, Nora Kasrioui, Guido Reehuis en Keklik Yucel.

Het was een kort maar heftig congres. Een congres dat deels ging over de partij zelf. Zo sprak het congres uit dat het nieuwe partijbestuur al in het voorjaar van 2008 op een nieuw congres met voorstellen moet komen over de partijvernieuwing in de lijn van het manifest van de Rooie Veren. En de Tweede Kamerfractie werd gevraagd om voortaan beter te communiceren over de standpunten van de PvdA: in de afgelopen tijd werd teveel de nadruk gelegd op wat de PvdA niet binnengehaald heeft, terwijl er ook successen te vieren zijn. Maar het congres sprak zich ook uit over allerlei actuele kwesties. Zo stemde het congres voor een motie om steun te betuigen aan de PvdA Tweede-Kamerfractie in haar besluit stelling te nemen tegen een Europees referendum. En werd er een motie aangenomen waarin werd opgeroepen tot een uitgebreide partijdiscussie over de missie in Uruzgan, waarbij op voorhand niet uitgesloten werd om die missie te verlengen. Ook riep het congres PvdA-bewindslieden en Kamerleden op om de kabinetsplannen over het ontslagrecht af te wijzen.

Wouter Bos sloot het congres af met een toespraak, waarin hij sprak over de regeringsdeelname van de PvdA: Regeren doet pijn. Je behaalt resultaten en soms ook niet. En dat is pijnlijk en teleurstellend, elke keer weer. Maar wie daar niet aan kan wennen moet op het pluche van de oppositiebankjes blijven zitten. Dan hoef je nooit in te leveren op je verkiezingsprogramma, maar dan bereik je ook niets. Zijn volledige speech is hier na te lezen.