BOVAG

08-10-2007
Fietsmarkt wederom fors gegroeid

De totale fietsverkoop is in de eerste helft van 2007 opnieuw fors toegenomen, met een plus van 10 procent. Daarin is vooral het groeiende aandeel van de elektrische fiets opmerkelijk. BOVAG en RAI Vereniging bepleiten een verruiming van de bedrijfsfietsenregeling, want de elektrische fiets kan een grotere rol spelen in het woon-werkverkeer dan nu.

Onderzoek dat BOVAG en RAI Vereniging onlangs lieten uitvoeren laat zien dat de fietsverkopen in de eerste helft van 2007 opnieuw fors zijn gestegen. Die noteerden een plus van 10 procent sinds juni 2006. De stadsfiets is, met een verkoopaandeel van ruim 60 procent, verreweg het meest verkocht type. Daarvan werden er ook iets meer verkocht, de verkoop van hybride fietsen en mountainbikes liep licht terug.

Elektrische fietsen
In 2006 was het marktaandeel van elektrische fietsen in de verkoop drie procent (45.000 stuks). Het onderzoek laat zien dat dit in de eerste helft van 2007 al naar vijf procent is gestegen. BOVAG en RAI Vereniging verwachten dan ook dat de verkoop van elektrische fietsen in 2007 ten opzichte van 2006 zal verdubbelen.

Waar voor veel fietsers de limiet voor woon-werkverkeer op zeven tot vijftien kilometer ligt, is met de elektrische trapondersteuning, makkelijk de dubbele afstand haalbaar. Zo komen ook woon-werkafstanden van vijftien tot dertig kilometer binnen bereik. Daarom pleitten wij er al eerder voor om de bedrijfsfietsenregeling te verruimen van 749 naar 2000. Teleurstellend dat wij hierin nog geen beweging zien, ook niet in de recente kabinetsvoorstellen. Elektrische fietsen kosten meer dan gewone fietsen en de fiscale aftrekbaarheid voor de werkgever die er nu is, volstaat dan niet, zegt Koos Burgman namens BOVAG en RAI Vereniging.

De Nederlandse fietsfabrikanten zijn zeer sterk in dit innovatieve product, waarvan het leeuwendeel door de vakhandel wordt gekocht. Opvallend is de sterk gestegen belangstelling onder nieuwe doelgroepen, zoals moeders met kinderen, forenzen en scholieren. Het duwtje in de rug werd al vroeg ontdekt door senioren en mensen met een lichamelijke beperking.
Bron: Persbericht BOVAG en RAI Vereniging
Datum: 08-10-2007