Vereniging Milieudefensie


*Persbericht*

'Cramer buigt voor Brabantse lobby'

Rijk akkoord met nieuw bedrijventerrein Moerdijk

Amsterdam, 8 oktober 2007 ­ Milieudefensie is verbolgen over het feit dat minister Cramer van ruimtelijke ordening haar goedkeuring geeft aan de aanleg van een nieuw logistiek bedrijventerrein in Moerdijk. Terwijl zij tegelijkertijd zegt de wildgroei aan nieuwe bedrijventerreinen aan te willen pakken. 'Door haar steun aan dit prestigeproject van de provincie Noord-Brabant en het ministerie van Economische Zaken verliest ze aan geloofwaardigheid', aldus Willem Verhaak, campagneleider ruimte en landschap van Milieudefensie.

Vanavond zetten het Rijk, provincie Noord-Brabant en de gemeente Moerdijk in Utrecht hun handtekening onder de plannen voor een nieuw logistiek bedrijventerrein in Moerdijk. Milieudefensie en de Stichting Buitengebied Moerdijk (SBBM) verzetten zich al jarenlang tegen de aanleg van een nieuw bedrijventerrein in Moerdijk, ten koste van het open polderlandschap. Aanvankelijk wilde de provincie een nieuw terrein van 600 hectare aanleggen. Maar eind 2005 bleek uit berekeningen van het ministerie van Economische Zaken dat er geen behoefte was aan een nieuw bedrijventerrein. De vraag naar bedrijventerreinen bleek veel minder te zijn en er waren nog honderden hectaren beschikbaar op het bestaande bedrijventerrein Moerdijk.

Toch zetten de provincie en het ministerie hun plannen voor een nieuw terrein in afgeslankte vorm (160 hectare) door. Dit nieuwe terrein zou nodig zijn voor de logistieke sector. Waarom de beschikbare ruimte op bedrijventerrein Moerdijk niet geschikt is voor die sector blijft onduidelijk. 'De plannen lijken daarom eerder een prestigekwestie dan economische noodzaak', aldus Verhaak

Milieudefensie is teleurgesteld dat minister Cramer deze plannen ondersteunt. Verhaak: 'Herhaaldelijk heeft ze aangegeven te willen breken met het huidige bedrijventerreinenbeleid en de wildgroei aan nieuwe terreinen aan te willen pakken. Nu zich een concrete mogelijkheid aandient, geeft ze niet thuis.'

Onder de noemer 'Spaar het landschap, recycle de ruimte' voert Milieudefensie dit najaar campagne voor een nieuw bedrijventerreinenbeleid. Op dit moment is één op de drie bedrijventerreinen verouderd en kampt met leegstand en verpaupering. Tegelijkertijd ligt er 9.000 hectare nieuw bedrijventerrein klaar voor bedrijfsvestiging. Als de verouderde terreinen worden opgeknapt en de nieuwe terreinen intensief worden bebouwd zijn er de komende vijftien jaar helemaal geen nieuwe bedrijventerreinen meer nodig. Op die manier kan verdere aantasting van het landschap worden voorkomen.

Daarom roept Milieudefensie de minister en de Tweede Kamer op om daadwerkelijk te breken met het huidige ruimteverspillend bedrijventerreinenbeleid door een voorlopige stop terreinen af te kondigen op de aanleg van nieuwe terreinen en een fonds op te richten voor de herontwikkeling van het enorme areaal verouderde bedrijventerreinen.