Gemeente Winterswijk


Stichting WCL Winterswijk: opnieuw ambitieuze plannen
8 oktober 2007

Terugkeer van de ortolaan en hout stoken in de Driemark

Winterswijk - De Stichting WCL heeft haar plannen voor 2008 klaar. De plannen kwamen in overleg met de afgevaardigden uit het buitengebied tot stand. Het gaat om plannen op het gebied van leefbaarheid, landbouw, natuur, cultuurhistorie en recreatie en toerisme.

Om de plannen daadwerkelijk uit te kunnen voeren vroeg de Stichting WCL het college van burgemeester en wethouders een bijdrage van ¤ 250.000. Het college stelde het bedrag ongeveer een maand geleden beschikbaar onder voorwaarde dat er een goede planning zou komen. Het college gaat het voorstel inclusief de planning aan de raad voorleggen. De raad neemt hierover tijdens de behandeling van de begroting in het najaar een beslissing.

Veel plannen
De plannen van WCL Winterswijk zijn ambitieus door hun veelvoud. De plannen kunnen op veel draagvlak rekenen. Betrokkenen hebben de afgelopen periode zelf het belang aangegeven van de bewuste projecten en ze aangedragen. Enkele van de plannen zijn een vervolg op vorig jaar. Ze worden voortgezet vanwege hun succes. Een voorbeeld is de inzameling van landbouwplastic.

Nieuwe initiatieven
Daarnaast liggen er veel nieuwe plannen op tafel, zoals het ontwikkelen van een geveltekenroute, een plan om de opbrengstprijs voor melk en vlees te verhogen (overleg met marktpartijen) of plannen om beschermde of bijna niet meer voorkomende diersoorten te kunnen behouden of terug te halen naar het Nationaal Landschap Winterswijk. Voorbeelden zijn het terughalen van de ortolaan, een hele zeldzame vogel, en het versterken van het leefgebied van de gladde slang en de zandhagedis. Betere leefomstandigheden voor deze dieren zijn kleinschaligheid, afwisseling van gewassen en open stukken in veengebieden.

Hout stoken in de Driemark
Een ander nieuw en opvallend plan van WCL Winterswijk is het starten van een onderzoek naar hout stoken in het toekomstige schoolgebouw van de Driemark. Het WCL wil, naar voorbeeld van een Duitse school, een energieleverancier zoeken die dit mogelijk maakt. Op het gebied van recreatie en toerisme zullen vooral veel nieuwe middelen worden ontwikkeld. Ook cultuurhistorie komt in de plannen aan bod. Zo wil het WCL bijvoorbeeld aandacht en subsidie beschikbaar stellen voor het herstellen van kleine cultuurhistorische gebouwen in Winterswijk.