Ingezonden persbericht


Persbericht

40% van de energiefacturen bevat fouten

Fouten in energierekeningen kosten mkb miljoenen

Houten, 8 oktober 2007 - Het Energiecentrum heeft berekend dat ondernemers in het midden- en kleinbedrijf tot 40% teveel betalen aan hun energierekening door onjuiste facturen van energieleveranciers. Uit onderzoek van het Energiecentrum blijkt dat 40% van de energiefacturen in het mkb fouten bevat.

Energierekening vaak een puzzel voor de afnemer

De leesbaarheid van de energiefacturen is door de liberalisering van de energiemarkt sterk verslechterd. Voor veel ondernemers is het een ware puzzel geworden, waardoor het merendeel niet meer kan controleren of zij het juiste bedrag betaalt. Zeker bij de "grootverbruikers", die maandelijks een energienota krijgen, beslaat het formulier een groot aantal posten als afzonderlijke tarieven voor hoog- en laagverbruik, leveringskosten en transportkosten, vastrecht en meetdiensten en een energiebelasting in twee, drie of vier staffels.

Om het nog ingewikkelder te maken komt het ook voor dat de nota's voor gas en elektriciteit zijn samengevoegd, en in sommige gevallen zit daar ook nog de waterrekening en de rekening van de kabelmaatschappij bij. Kosten voor levering en transport worden afzonderlijk of gezamenlijk gefactureerd, afhankelijk van wie de energieleverancier is en welke afspraken daarover zijn gemaakt.

Fouten die voorkomen kunnen worden

Een vijftal hoofdoorzaken zijn op de energierekening aan te wijzen. De eerste is dat bij het overnemen van de meterstanden een onjuiste stand is genoteerd. Ook kan het zo zijn dat de meter niet goed meer functioneert. Een derde fout is dat er een miscommunicatie is ontstaan tussen de drie partijen, te weten de leverancier, transporteur en het meterbedrijf. Ook wordt een te hoge factuur veroorzaakt doordat er onduidelijkheid bestaat over de diverse heffingen. En als laatste komt het helaas vaak voor dat de leverancier niet het lage en hoge tarief berekent. Bij recente controles op de energiefacturen heeft het Energiecentrum vastgesteld dat in 40% van de gevallen fouten worden gemaakt.

Energiecentrum helpt bij het besparen van de kosten

Het Energiecentrum biedt ondernemers een aantal tools waarmee kan worden vastgesteld of de ondernemer kan besparen op de energierekening. Controle op de energiefactuur is daar één van. Daarnaast bestaat er de Energiescan, waarbij inzicht wordt gegeven in de energieverbruik. De scan vergelijkt het energieverbruik van de onderneming met vergelijkbare bedrijven. Tevens wordt aangegeven hoeveel het bedrijf kan besparen op posten als verlichting, verwarming, koeling of op een ander onderdeel. In een gedetailleerd overzicht ziet de ondernemer direct de besparing in euro's.

Energie 10-daagse in de maand oktober

Op maandag 8 oktober heeft minister Maria van der Hoeven op Het Plein in Den Haag het startsein gegeven voor de unieke Energie 10-daagse. Het Energiecentrum bezoekt vervolgens een groot aantal centra op diverse locaties in heel Nederland. Het promotieteam, rijdend in de bijzonder zuinige Aygo en Prius die belangeloos beschikbaar zijn gesteld door Toyota, nodigen bedrijven uit om de informatiebus te bezoeken. Ondernemers kunnen informatie inwinnen over hoe zij kunnen besparen op hun energiekosten. Zij kunnen hun energieverbruik vergelijken met andere bedrijven in hun branche. Tevens wordt de mogelijkheid geboden om een afspraak te maken voor een specifiek onderzoek. Naast deze algemene maatregelen zal ook speciale aandacht worden geschonken aan de zogenaamde LED-verlichting.


---



Ingezonden persbericht