Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
KNMI wint kort geding van Meteo Consult
08 oktober 2007 - De voorzieningenrechter in Den Haag heeft het KNMI in het gelijk gesteld in een kort geding dat was aangespannen door Meteo Consult. In de uitspraak van 8 oktober 2007 zijn alle vorderingen van Meteo Consult afgewezen.
Inzet van het geding zijn de mist- en slechtzichtverwachtingen, waarvoor het KNMI een onderzoeksopdracht heeft gekregen van de Stichting Knowledge and Development Centre Mainport Schiphol.

Meteo Consult is van mening dat het KNMI zich met de opdracht -volgens de Wet op het KNMI- op verboden (commercieel) terrein begeeft en dat deze opdracht geen meerwaarde heeft voor de publieke taakuitoefening van het KNMI in het algemeen als voor de publieke kennisinfrastructuur.

De rechter stelt in zijn vonnis Meteo Consult in het ongelijk. Het onderzoek voldoet juist wel aan de Wet op het KNMI omdat het een publieke onderzoekstaak betreft. Bovendien meent het KNMI dat het uitvoeren en openbaar maken van dit onderzoek een stimulerend effect heeft op de ontwikkeling van nieuwe kennis en technologie op meteorologisch gebied. Zowel publieke als private partijen hebben hier profijt van. Dat geldt ook voor de stimulerende wisselwerking tussen wetenschappers en operationele meteorologen. De rechter meent dat het KNMI dit voldoende aannemelijk heeft gemaakt. Alle vorderingen van Meteo Consult zijn -als gezegd- afgewezen.

Het KNMI is verheugd over deze rechterlijke uitspraak. Het uitvoeren en openbaar maken van het mist- en slechtzichtonderzoek hoort tot de specifieke taak van het KNMI ten aanzien van het onderhouden van de nationale infrastructuur voor meteorologie en veiligheid.

Eerste uitgave: 08-10-07