Voedingcentrum


Voordelen vis eten overtreft de nadelen haring is gezond

8 oktober 2007

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat mensen die meer dan drie keer per week vette vis eten, te veel dioxines binnenkrijgen. Het Voedingscentrum adviseert twee keer per week vis te eten, waarvan in elk geval één keer vette vis. De voordelen hiervan wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Alleen het eten van paling uit de grote rivieren is af te raden met het oog op dioxines. (Beeld: Visbureau)

Vis eten is belangrijk vanwege de visvetzuren. Deze helpen hart- en bloedvaten gezond te houden. Ook zijn ze belangrijk voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen bij babyâs. Zeker mensen die nu niet of nauwelijks vis eten, zijn erbij gebaat vaker vis op het menu te zetten. Vaker dan twee keer per week vis eten levert geen extra gezondheidsvoordeel meer op.

Vervuiling verschilt

Vette vis bevat de meeste visvetzuren. Tegelijkertijd is vette vis een belangrijke bron van met name kwik, dioxines en PCBâs, net als roofvis. Die stoffen komen door milieuverontreiniging terecht in vis. Ze worden in het vet opgeslagen. De vervuiling hangt af van de soort vis, het vangstgebied en wat de vis eet of â bij kweekvis â te eten krijgt. Vanwege de dioxines wordt afgeraden paling uit de grote rivieren te eten.

Voorzorgen voor vrouwen

In het algemeen geldt dat de voordelen van vis eten voor de gezondheid veel groter zijn dan de nadelen. Vanwege de kans op schadelijke stoffen is het wel belangrijk te variëren, óók met vis. Vooral (ongeboren) babyâs zijn gevoelig voor de effecten van dioxines. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, gelden daarom extra adviezen. Zij kunnen het beter laten bij hooguit twee keer vette vis (maximaal drie ons) per week. Verder kunnen zij beter geen roofvissen eten. Het gaat dan om vissen die in Nederland weinig gegeten worden, zoals marlijn, zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn.