Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Duizend kinderen leren schaken in Schiedam

In Schiedam werd op donderdag 4 en vrijdag 5 oktober een sportdag voor kinderen uit groep 7 van de basisschool georganiseerd. Ongeveer duizend kinderen trokken langs de schaakstand en leerden de spelregels. Het is een opzet die elders navolging verdient. Poulien Knipscheer schreef het onderstaande enthousiaste verslag.

'Op 4 en 5 oktober 2007 organiseerde de Dienst Sport en Recreatie in Schiedam voor de 15e keer de sportdag voor groep 7. Alle kinderen uit groep 7 van alle basisscholen in Schiedam zijn dan op één van beide dagen aanwezig in de sporthal en op het sportveld om daar kennis te maken met een heleboel sporten.
Vele verenigingen leveren vrijwilligers, de dienst zelf is aanwezig met veel mensen en allerlei organisaties op het gebied van jeug- en jongerenwerk lopen er rond om activiteiten te verzorgen. Op die manier hebben de kinderen een hele leuke dag want alle activiteiten worden georganiseerd door enthousiaste mensen. De verenigingen in de regio hebben zo een natuurlijke manier om kinderen kennis te laten maken met hun sport en de scholen hebben een hele leuke sportdag waarvoor ze zelf niet veel hoeven te organiseren.

De scholen komen met groepen van maximaal twintig kinderen; grotere klassen worden in twee groepen verdeeld. De kinderen gaan langs alle onderdelen van die dag. Zo zien de kinderen 27 activiteiten en zie je als begeleider van een activiteit dus 27 groepen kinderen langskomen.

In totaal heeft de schaakvereniging De Pionnetjes samen met Schaakopleidingen de afgelopen donderdag en vrijdag dus ongeveer duizend kinderen leren schaken. Een vrij unieke ervaring! Of het een record is, weet ik niet. Of de kinderen echt kunnen schaken weet ik wel: dat kunnen ze niet! Maar ze hebben wel allemaal kennis gemaakt met de sport en de basisregels geleerd. De enthousiaste kinderen komen het schaken echt nog wel eens tegen; heel veel kinderen kenden het al van school, de koninginnedag, de verenigingsmarkt of waar dan ook.
Hoe vaker kinderen in aanraking komen met schaken, hoe groter de kans dat er een paar enthousiast worden voor dit leuke spel.

Een bijkomend voordeel is dat de scholen de vereniging weer eens gezien hebben en zich bewust zijn van het feit dat ook schoolschaak mogelijk is. Alle scholen hebben dan ook een folder van het schoolschaakproject SpeelZ meegekregen.'
Poulien Knipscheer

---

Competitieverslagen tweede ronde KNSB-competitie op de sites van verenigingen

Op zaterdag 6 oktober is de tweede ronde van de KNSB-competitie 2007-2008 gespeeld. Op veel verenigingssites zijn intussen wedstrijdverslagen verschenen. Hieronder een overzicht van de verenigingen die zich bij de KNSB-site hebben gemeld.

MK: een verslag van LSG - Rotterdam.

1B: een verslag van Voerendaal - HMC Calder 2.
2B: een verslag van LSG 3 - SOPSWEPS'29.
2B: een verslag van DSC Delft 2 - Soester SC 1922. 2C: een verslag van AAS - WSC.
2C: een verslag van DSC Delft - Kennemer Combinatie. 2D: een verslag van SMB 2 - Zevenaar.

3B: een verslag van Almelo - ASV 3.
3B: een verslag van SV Doetinchem - Dion Hardenberg 2. 3C: het andere verslag van Almelo - ASV 3 in het weblog teams. 3C: een verslag van Zeist 2 - ASV 3 in het weblog teams. 3E: een verslag van LSG 4 - ZSC Saende.
3F: een verslag van Charlois Europoort - Messemaker 1847 2. 3G: een verslag van Erasmus - Messemaker 1847.

Wilt u ook een link naar uw verslag op de KNSB-site. Stuur een mailtje met de link naar webmaster@schaakbond.nl. Dit is mogelijk tot woensdag na de competitieronde.

---


---

Nederlandse jeugdspelers naar de Arctic Cup in Siberië 2

Vijf Nederlandse jeugdspelers zijn in het weekend vertrokken naar het verre Siberië. Ze spelen mee in het toernooi om de Arctic Cup. De Nederlandse selectie bestaat uit Twan Burg, Jonathan Tan, Talitha Munnik, Nick Bijlsma en Pepijn Obels. Ze spelen elf ronden in het toernooi dat tot 18 oktober duurt. Schaaktrainer Jop Delemarre is mee als begeleider.

De belevenissen van de Nederlandse spelers zijn te volgen via de weblog schaakuitzendingen. Als u meer wilt weten over het toernooi zelf kunt u terecht op de toernooisite.