Grote ambities voor Centra voor Jeugd en Gezin

08/10/2007 14:29



VNG



De totstandkoming van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) is een belangrijk onderwerp voor gemeenten. Maar liefst 65% heeft de ambitie om uiterlijk in 2009 een (eerste) CJG te openen en driekwart verwacht uiterlijk in 2010 (vrijwel) alle kinderen en ouders van de gemeente te bereiken.

Dat blijkt uit een onderzoek van SGBO, uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Doel daarvan was inzicht te krijgen in de ondersteuningsbehoefte die gemeenten hebben bij de ontwikkeling van CJG's. 54% van alle gemeenten heeft aan het onderzoek meegewerkt.

Gemeenten zien de totstandkoming van CJG's als een positieve ontwikkeling. 65% van de deelnemende gemeenten heeft de ambitie om uiterlijk in 2009 een (eerste) CJG te openen en driekwart verwacht uiterlijk in 2010 (vrijwel) alle kinderen en ouders binnen hun eigen gemeente te bereiken. Hiermee zijn de ambities van gemeente groter dan die van het Rijk.

Het belang dat gemeenten aan het CJG hechten, wordt onderstreept door de bereidheid om daar ook zelf financieel aan bij te dragen. De grote gemeenten tonen relatief meer bereidheid en hebben daartoe ook meer mogelijkheden dan de kleinere gemeenten.

Gemeenten hebben daarnaast zeer grote behoefte aan financiële ondersteuning, waarbij nadrukkelijk naar het Rijk wordt gekeken. Daarbij willen gemeenten dat de middelen op een eenvoudigere manier beschikbaar worden gesteld. Verder hebben gemeenten nadrukkelijk behoefte aan ruimte voor eigen invulling en duidelijke bevoegdheden. Op lokaal niveau hebben gemeenten onder meer behoefte aan procesbegeleiding en willen ze graag op de hoogte gehouden worden van alle actuele ontwikkelingen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor de VNG de basis voor haar overleg met het ministerie van J? voor vormgeving van het invoeringsprogramma.

Den Haag, 8 oktober 2007





http://www.vng.nl




Vereniging Nederlandse Gemeenten