Ingezonden persbericht


Persbericht van Stadsherstel Den Haag en Omgeving d.d. 8 oktober

Géén miljoen euro van de BankGiro Loterij
Hoe nu verder met het reddingsplan voor de Haagse Stadsmanege?

Irma van leeuwen (directeur van Stadsherstel Den Haag) was behoorlijk aangeslagen toen bleek dat de Haagse manege niet genoeg stemmen had gekregen om door te gaan naar de finale. 'Ik had er absoluut op gerekend dat we door zouden zijn, ik heb zoveel hartverwarmende reacties gehad dat ik er alle vertrouwen in had! Tijdens de televisie-uitzending op 12 september van het programma Restauratie moest de Haagse manege het opnemen tegen de molen van Goidschalxoord. De molen kreeg 55% van de stemmen en als gevolg hiervan is de manege uit de strijd. Stadsherstel beraad zich op nieuwe plannen. 'We willen iedereen die ons gesteund heeft bedanken. We hebben uw steun nog steeds nodig, want de manege moet behouden blijven'.

De Haagse Stadsmanege is de oudste burgermanege van Nederland en staat in de Kazernestraat. Pal naast het ultramoderne gebouw van de Hoge raad is dit gedwongen huwelijk een merkwaardig gezicht. De paardenliefhebbers rijden in en uit dit smalle straatje. Het karakteristieke pand is in fasen gebouwd vanaf 1806 en al ruim 200 jaar als manege in bedrijf. Het heeft een bijzondere geschiedenis. Bijzonder is ook het feit dat het pand nog steeds gebruikt wordt waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Het pand is echter behoorlijk vervallen en opknappen kost veel geld. Vandaar dat Stadsherstel het pand voor de televisieshow had opgegeven.

Nu het pand uit de wedstrijd ligt, gaat Stadsherstel op zoek naar andere manieren om het geld bij elkaar te krijgen. Uit de reacties van de afgelopen tijd blijkt duidelijk dat Hagenaars hun historie waarderen, want door allerlei mensen is belangeloos heel veel tijd en energie in de campagne gestopt. "Neem nou de actie om zoveel mogelijk leden op Hyves te werven en de steun van ADO, die een hele pagina van hun website aan de manege besteedde en een paardenstem lieten inspreken door Lex Schoenmaker. Dat is toch super, dat soort dingen geven een enorme stimulans om verder te gaan"

Hoe het geld er dan moet komen is nog niet duidelijk. Stadsherstel gaat in ieder geval rijkssubsidie aanvragen. Ondanks dat het pand de status van rijksmonument heeft, is deze subsidie allerminst zeker. Het Rijk ontvangt aanvragen van rijksmonumenten uit het hele land en de toekenning lijkt een kansspel. Daarom vraagt Irma mensen via de website ideeën te leveren om de manege te redden. "Als me iets duidelijk is geworden de laatste tijd is wel dat mensen ontzettend goede ideeën hebben. Daarvan wil ik graag gebruik maken" lacht Irma die de moed niet opgeeft. Ideeën mailen kan ook: info@ stadshersteldenhaag.nl. Hier kun je jezelf ook aanmelden om donateur te worden. Als je daarbij vermeldt dat je een donatie specifiek wilt inzetten voor de manege, moet je dat vermelden. Dan komt het op een aparte rekening. The show must go on!!

Voor de redactie:
Voor nader informatie kunt u bellen naar Stadsherstel Den Haag en Omgeving en vragen naar Irma van Leeuwen telefoon 070-3248535 of mailen naar info@stadshersteldenhaag.nl

---- --