European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/83

Brussel, 4 oktober 2007

13528/07 (Presse 216)

(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de recente ontwikkelingen in Burundi

De Europese Unie is verheugd over de recente politieke ontwikkelingen in Burundi, evenals over het klimaat van eensgezindheid dat in het land begint te heersen. In de rede die de president op 27 september tot de bevolking heeft gericht, heeft hij de grondslagen geformuleerd voor een open en inclusieve uitoefening van de macht ten voordele van het gehele Burundese volk. Daarom vraagt de Europese Unie alle politieke partners in Burundi om positief te reageren op deze ontwikkelingen en op deze boodschap van het staatshoofd, zodat de instellingen naar behoren en doeltreffend kunnen functioneren.

De Unie spreekt de wens uit dat het parlement en de regering van Burundi op deze nieuwe grondslagen het hoofd zullen kunnen bieden aan de urgente uitdagingen van een goed economisch bestuur. Deze nieuwe situatie zou voor de Palipehutu-FNL ook een aanleiding moeten zijn om onverwijld hun plaats in te nemen in de instellingen die bij de akkoorden van 7 september 2006 tot stand zijn gebracht.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

13528/07 (Presse 216)