Lotto wint rechtszaak tegen illegale gokspelen in de sport

08/10/2007 14:53



De Lotto



Rechter verbiedt Unibet gokken op voetbal
Lotto wint rechtszaak tegen illegale gokspelen in de sport

De Rechtbank Utrecht heeft gokaanbieder Unibet verboden via haar website illegale gokspelen aan te bieden, waaronder het gokken op Nederlandse amateur-wedstrijden en wedstrijden uit het betaald voetbal. De rechtszaak was aangespannen door de Lotto, de enige vergunninghouder in Nederland voor het aanbieden van sportprijsvragen. De Lotto schenkt jaarlijks circa 60 miljoen euro aan het NOC-NSF en andere goede doelen op het gebied van cultuur, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid.

De Lotto organisatie doneerde sinds haar oprichting in 1961 ruim 1,5 miljard aan verschillende goede doelen. Ruim 1,1 miljard daarvan kwam ten goede aan de sport. Hiermee is de Lotto, naast de overheid, een van de belangrijke geldschieters van de Nederlandse sport. De Lotto, als enige vergunninghouder, is overigens op dit moment in gesprek met de KNVB over een herintroductie van Toto.

Illegaal gokken op sportwedstrijden staat de laatste tijd prominent in de belangstelling. Recent zijn er in de Tweede Kamer vragen gesteld over aanbod van gokken op wedstrijden uit het amateurvoetbal door het bedrijf Unibet.

"Illegale kansspelen bedreigen zowel de integriteit van de sport alsook de donaties aan de sport en andere goede doelen. Dat is de reden waarom De Lotto keihard voor het behoud van deze belangen vecht, aldus directeur Tjeerd Veenstra van De Lotto." De Lotto investeerde de laatste vijf jaar al ruim drie miljoen euro aan juridische zaken met als zwaartepunt het voorkomen van illegale kansspelactiviteiten.

In het vonnis overweegt de Utrechtse rechter dat het aanbieden van gokspellen, waaronder het gokken op amateur-wedstrijden en wedstrijden uit het betaald voetbal, zonder Nederlandse vergunning verboden is. Door dit wel te doen, handelt Unibet onrechtmatig jegens De Lotto. Unibet moet per direct haar gokaanbod staken op straffe van een dwangsom van 100.000 euro per dag en met een maximum van drie miljoen euro. Dit is de 17e keer dat de Nederlandse rechter oordeelt dat het aanbieden van illegale gokspelen in Nederland verboden is.

Al eerder won De Lotto een rechtszaak tegen Mr. Bookmaker, de voorganger van Unibet. Door onder een andere naam de activiteiten voort te zetten hoopte de organisatie het vonnis te kunnen ontlopen. Na Malta en Costa Rica is Unibet op dit moment in Antigua gevestigd waardoor de organisatie hoopt buiten het bereik van de Nederlandse wet te blijven






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,