Raad van State

Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200601295/1

* (Bestemmingsplan "Zitterd Revisited" van de gemeente Sittard-Geleen)
* Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "Zitterd Revisited" van de gemeente Sittard-Geleen. Dit plan heeft betrekking op de binnenstad van Sittard en maakt onder meer de bouw van een ondergrondse parkeergarage en een aantal woontorens mogelijk. Ook voorziet het plan in de sloop van een bestaande flat in het centrum. Onder meer de Vereniging Sittards Verleden is het niet eens met het plan, omdat de parkeergarage en de woontorens komen te staan op een plek waar nu zogenoemde schootsvelden gelegen zijn. Hierdoor wordt het culturele erfgoed van Sittard aangetast, aldus de vereniging. Een aantal Sittardse winkeliers, deels verenigd in de buurtvereniging Paardestraat, is tegen de bouw van parkeergarage. Zij vrezen dat, door de beoogde ligging van de parkeergarage, veel automobilisten verder weg van de winkels moeten parkeren, waardoor zij klanten zullen verliezen. Met de beoogde sloop van de flat is een aantal bewoners van de flat, verenigd in de Vereniging van Eigenaren Flat Deken Tijssenstraat, het niet eens. Zij vinden de sloop voor de realisering van het plan onnodig.


* 200603043/1

* (Bestemmingsplan "Binnenstad I" van de gemeente Leiden)
* Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van het bestemmingsplan "Binnenstad I" van de gemeente Leiden. Het plan voorziet in een planologische regeling voor delen van de binnenstad van Leiden en maakt onder meer de herontwikkeling van de zogenoemde Meelfabriek aan de Zijlsingel mogelijk. Onder meer de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden en de Wijkvereniging Pancras-West zijn tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep gekomen. De zaak is op 14 juni van dit jaar op zitting behandeld.
* 200606032/1

* (Bestemmingsplan "Eendragtspolder" van de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle)
* Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Eendragtspolder" van de gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. Het plan maakt onder meer de aanleg van een professionele roeibaan mogelijk in het gebied. Onder meer de Ontwikkelingsmaatschappij Eendrachtspolder, LTO Noord en de Stichting Eendrachtspolder gelegen in de Rijndelta R.Z.G. Zuid-Holland zijn het niet eens met het provinciale goedkeuringsbesluit. Zij vinden onder meer dat het plan te weinig rekening houdt met de belangen van de glastuinbouwbedrijven die in de Eendragtspolder aanwezig zijn. De zaak is 14 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200606568/1

* (Wijziging aanwijzigingsbesluit luchtvaartterrein Lelystad)
* Uitspraak over het besluit van de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van VROM om de zogeheten aanwijzing van het luchtvaartterrein Lelystad te wijzigen. Bij eerdere besluiten is het luchtvaartterrein aangewezen, is een geluidszone voor de kleine luchtvaart, een zogenoemde bkl-geluidszone, vastgelegd en is bepaald dat het luchtvaartterrein gebruikt mag worden door burgerluchtvaartuigen met een maximum startgewicht. In het wijzigingsbesluit is onder meer een geluidszone voor de grote luchtvaart, een zogenoemde Ke-zone, vastgesteld. De ministers geven hiermee invulling aan de ontwikkeling van vliegveld Lelystad tot "business airport". In de planologische kernbeslissing Schiphol en omgeving is opgenomen dat het segment general aviation (ongeregeld vliegverkeer) dat niet essentieel is voor de mainportontwikkeling van Schiphol zoveel mogelijk verplaatst dient te worden naar de luchthaven Lelystad. Deze luchthaven zou derhalve geschikt gemaakt moeten worden voor general aviation, met name het zakelijk luchtverkeer. Eerdere wijzigingsbesluiten met betrekking tot de aanwijzing van het luchtvaartterrein Lelystad zijn door de Raad van State in november 2003 en mei 2005 vernietigd. Deze beide uitspraken zijn onder de zaaknummers 200204636/1 en 200408054/1 op deze site te lezen. De ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM hebben nu voor de derde keer een besluit genomen. Onder meer de Vereniging Natuur en Milieu Flevoland, het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde en Belangenvereniging Almere-Hout bestrijden ook dit nieuwe besluit bij de Raad van State. De zaak is op 3 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200608850/1

* (Milieuvoorschriften voor spoorwegemplacement in Nijmegen)
* Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen waarbij twee nieuwe milieuvoorschriften zijn verbonden aan de milieuvergunning die Prorail heeft voor het spoorwegemplacement aan het Stationsplein in Nijmegen. Een aantal inwoners van Nijmegen is tegen dit besluit, omdat zij het als een onterechte verruiming van de vergunning zien. De zogenoemde rol- en stootgeluiden zijn volgens de inwoners bijvoorbeeld uitgezonderd van de maximale geluidsvoorschriften. De zaak is op 28 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701755/1

* (Weigering bouwvergunning hoogspanningsmasten aan Eneco in Maarssen)
* Uitspraak over de vraag of van rechtswege een bouwvergunning is verleend voor het vernieuwen en vergroten van tien hoogspanningsmasten in Maarssen. Het gemeentebestuur van Maarssen heeft geweigerd om aan Eneco Energie Infra Utrecht een bouwvergunning te verlenen voor het vernieuwen van de hoogspanningsmasten. Volgens het gemeentebestuur is dit in strijd met het bestemmingsplan. De rechtbank in Utrecht heeft in januari 2007 een beroep van Eneco tegen deze weigering gegrond verklaard en geoordeeld dat er geen strijd is met het bestemmingsplan. Naar het oordeel van de rechtbank is de bouwvergunning van rechtswege verleend, omdat het gemeentebestuur te laat op de aanvraag zou hebben beslist. Het gemeentebestuur en veel omwonenden zijn het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en zijn in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Omwonenden vrezen voor een onveilige situatie met de nieuwe masten. De zaak is op 23 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200702048/1

* (Milieuvergunning voor discotheek Time-Out in Gemert-Bakel)
* Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gemert-Bakel heeft verleend voor een horecacentrum Time-Out aan de Handelsweg in Gemert-Bakel. Een echtpaar dat in de buurt woont van de discotheek is het niet eens met de milieuvergunning. Zij klagen over geluidshinder. Ook zijn zij van mening dat de akoestische onderzoeken niet goed zijn uitgevoerd. De zaak is op 13 september van dit jaar op zitting behandeld.