EGEM


EGEM neemt generiek procesontwerp voor Wabo in ontvangst

Vrijdag 5 oktober nam EGEM een procesontwerp voor de regie op de omgevingsvergunning in ontvangst. Het ontwerp is ontwikkeld door de gemeenten Alphen aan den Rijn en Delft met hulp van de TU Delft en laat zien hoe het beste omgegaan kan worden met het aansturen van een samengestelde vergunning, zoals de omgevingsvergunning.

Gestreefd is naar een generiek proces dat niet alleen beide gemeenten kunnen toepassen, maar dat ook kan worden gebruikt in andere gemeenten. Het procesontwerp is daarom, naast het ministerie van VROM en de provincie Zuid Holland, aan EGEM opgeleverd.

Omgevingsvergunning
De omgevingsvergunning die in 2008 wordt ingevoerd, bezorgt verschillende overheden hoofdbrekens. Gemeenten hebben bijvoorbeeld nog nooit eerder gewerkt met samengestelde vergunningverlening. De gemeenten Alphen aan de Rijn en Delft hebben de TU Delft gevraagd hen te helpen daar een oplossing voor te vinden. Dit heeft geresulteerd in een generiek ontwerp, waarin in stap voor stap het proces van de vergunningverlening van aanvraag tot beschikking is beschreven. Binnen dit proces zijn rollen weggelegd voor de frontoffices, de backoffice en de zogenoemde orkestrator, die de vergunningverlening zowel procedureel als inhoudelijk coördineert. De procedurele orkestratortaken vormen de ruggengraat van het proces. Deze taken kunnen bij implementatie veelal geautomatiseerd worden. De inhoudelijke orkestratortaken kunnen niet volledig geautomatiseerd, maar wel ondersteund worden door een applicatie of een scherm. De orkestratorrol kan zowel bij de frontoffice als bij de backoffice worden gepositioneerd, afhankelijk van de gemeentelijke organisatie.

Goed voorbeeld van kennisdeling
Omdat Alphen aan den Rijn en Delft intergemeentelijke samenwerking en kennisdeling hoog in het vaandel hebben staan, is EGEM vanaf het begin betrokken bij het ontwerp. Plaatsvervangend programmamanager van EGEM Kristel Lammers sprak vrijdag haar waardering uit voor de inspanningen van de ontwikkelaars. "Dankzij de intensieve samenwerking tussen de gemeenten Delft, Alphen aan de Rijn en de TU Delft ligt hier een model dat gemeenten kan helpen om uiteindelijk 25 verschillende vergunningstelsels terug te brengen naar één integrale aanvraag en één vergunning. En het mooie is dat de ontwikkelaars het via EGEM belangeloos ter beschikking stellen aan andere gemeenten. Dit is niet alleen een goed voorbeeld van kennisdeling en samenwerking maar ook van een efficiënte besteding van gemeenschapsgeld", aldus Lammers. Op onderdelen van het model zal een verdieping plaatsvinden.

U kunt het document hier vinden.