Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
8 oktober 2007

"Kamer: eis naleving van het VN-Vrouwenverdrag"

Nederland komt afspraken over vrouwenrechten niet na

Een netwerk van organisaties die zich bezighouden met emancipatie is bezorgd over de naleving van vrouwenrechten in Nederland. Zij verwijzen daarbij naar het gebrek aan actie van de overheid na een kritisch rapport van de VN.

Nederland wordt vierjaarlijks onder de loep genomen door een speciaal VN-comité dat toeziet op het VN-Vrouwenverdrag. In het laatste rapport in februari dit jaar scoorde Nederland onvoldoende. Het comité oordeelde dat de regering te weinig doet om geweld tegen vrouwen te bestrijden; te weinig doet om diversiteit in publieke sectoren te bevorderen; en de voortdurende discriminatie van vrouwen door de SGP in het Parlement laat voortbestaan.

"De Nederlandse regering lijkt zelf te willen kiezen welke delen van het VN-Vrouwenverdrag ze wel, en welke ze niet naleeft" Dat zegt Saskia Bakker namens het Netwerk VN-Vrouwenverdrag. "En dit terwijl de afspraken juridisch bindend zijn. Bovendien hebben veel van de maatregelen die genomen worden te weinig of een onduidelijk effect". Het netwerk vindt dat de Tweede Kamer bij Minister Plasterk moet aandringen op volmondige erkenning van de juridische status van het verdrag en op effectieve emancipatiemaatregelen.

De Tweede Kamer spreekt op 10 oktober van 10:00-12:00 over de scherpe kritiek van het CEDAW. "Internationale verdragen sluit je niet voor de sier", vindt Saskia Bakker. "Voordat het verdrag in 1991 door Nederland werd geratificeerd, hebben parlement en regering er circa tien jaar over gediscussieerd. Het was dus een weloverwogen beslissing om partij bij het VN-Vrouwenverdrag te worden. Nu moeten we ons daar eindelijk naar gaan gedragen."