Gerechtelijke organisatie

Wraking rechters Hofstadzaak

's-Gravenhage, 8 oktober 2007 - De wrakingskamer van het Gerechtshof 's-Gravenhage heeft beslist ten aanzien van de in de strafzaken van het openbaar ministerie tegen N. el F. respectievelijk A.H. (beiden verdachten in de zogenaamde Hofstadzaak) door mr. Koppe mede namens mr. Böhler ter terechtzitting van de meervoudige strafkamer van dit gerechtshof van 27 september 2007 gedane verzoeken om wraking van de voorzitter en de beide leden van die strafkamer.

Niet ontvankelijk
De wrakingskamer heeft beide verzoekers niet ontvankelijk verklaard in hun verzoek voorzover dit betrekking heeft op hetgeen is voorgevallen op eerdere zittingen dan 27 september 2007, omdat te dien aanzien de verzoeken te laat zijn gedaan. Wrakingsverzoeken moeten immers worden gedaan zodra de feiten of omstandigheden die voor een wraking grond zouden kunnen zijn, aan de verzoeker bekend zijn geworden.

Ongegrond
Voor het overige zijn de verzoeken als ongegrond afgewezen.


-Ten aanzien van de leden van de strafkamer in de zaak van El F., omdat de beslissing van de voorzitter die volgens de verzoekers op 27 september 2007 de directe aanleiding voor de verzoeken tot wraking was, een beslissing is die aan de voorzitter is voorbehouden en dus geen grond kan vormen voor wraking van de overige leden van de strafkamer.


-Ten aanzien van de voorzitter heeft de wrakingskamer in de zaak van El F. geoordeeld dat bedoelde beslissing van de voorzitter om een getuige buiten aanwezigheid van de verdachte te horen geen zwaarwegende aanwijzing oplevert dat een bij de verdachte bestaande (subjectieve) vrees van vooringenomenheid objectief gerechtvaardigd is, zodat het verzoek tot wraking van de voorzitter eveneens is afgewezen.


-Ten aanzien van de voorzitter en de overige leden heeft de wrakingskamer in de zaak van A.H. geoordeeld dat de beslissing van de voorzitter in de zaak van medeverdachte El F. geen grond is voor een verzoek tot wraking in de zaak van A.H. zodat het verzoek tot wraking in deze zaak is afgewezen.

Wraking
De wrakingskamer van het hof is samengesteld uit raadsheren, werkzaam in verschillende sectoren van het hof. Het wrakingsprotocol van het Gerechtsof 's-Gravenhage is te raadplegen via de website van het hof op www.rechtspraak.nl.

LJ Nummers

BB5027
BB5028

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 8 oktober 2007 Naar boven