Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Succesvol werkbeleid levert Sittard-Geleen extra geld op

Gemeente helpt 80 mensen extra aan baan

Sittard-Geleen, 8 oktober 2007 - Sittard-Geleen gaat tachtig mensen een gesubsidieerde baan aanbieden. Deze tachtig banen - mett een looptijd van maximaal een jaar - komen bovenop de 400 banen die de afgelopen tijd al gesubsidieerd zijn.

,,Het is ontzettend belangrijk dat mensen die nu nog een uitkering hebben, via dit soort banen ervaring en arbeidsritme kunnen opdoen,' meent wethouder Pieter Meekels, die werk en werkgelegenheid in zijn portefeuille heeft. ,,Aan de andere kant merken we dat allerlei bedrijven en instanties in de stad staan te springen om deze gesubsidieerde arbeidskrachten aan het werk te helpen. Dus het mes snijdt aan twee kanten.'

Vorig jaar al hebben ruim 400 mensen die recht hadden op een uitkering een gesubsidieerde baan gekregen. Deze banen hebben een looptijd van een half of een heel jaar. Een deel van de mensen heeft tijdens die periode een reguliere baan gekregen, of is afgevallen. Nu blijkt dat er nog 1,6 miljoen euro over is. Het college van B&W heeft besloten dat geld opnieuw in te zetten om de loonkosten te subsidiëren van tachtig extra banen.

Ook in 2008 gaat de gemeente Sittard-Geleen door met het geven van loonkostensubsidies om bijstandsgerechtigden werkervaring te laten opdoen. Maar in tegenstelling tot de tot nu toe gehanteerde regeling wordt volgend jaar afhankelijk van de ervaring en opleiding van de werknemer een inleenvergoeding gevraagd aan de werkgever. Daardoor kunnen naar verwachting weer vierhonderd mensen aan (tijdelijk) werk geholpen worden.

Als blijkt dat cliënten die nu een bijstandsuitkering hebben, niet direct ingezet kunnen worden in de reguliere arbeidsmarkt, dan krijgen ze volgend jaar de kans om te participeren in de samenleving. Samen met VIXIA is een pilot opgezet om mensen die een uitkering aanvragen een leerwerkbaan te geven. In plaats van een uitkering krijgt de cliënt een baan van een half jaar. In dat half jaar worden zijn competenties onderzocht, wordt hij geschoold en doet hij werkervaring op binnen VIXIA. Vervolgens wordt een baan of functie gezocht die past bij de uitkeringsaanvrager.


---