Studentenexpeditie strandt in Centraal Afrika

De AfricAlive Expeditie 2007, een motorexpeditie van de TU Delft ter promotie van duurzaamheid in Nederland, is gestrand in Kameroen. Halverwege de vijf maanden durende tocht van Delft naar Kaapstad zijn de zes studenten vast komen te zitten na de grens van Nigeria en Kameroen. Het plan was om zo snel mogelijk over te steken van West- naar Oost-Afrika, om het regenseizoen voor te zijn. Helaas voor de studenten werd Afrika dit jaar getroffen door de hevigste regenval in dertig jaar, waardoor honderdduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen.

De route van de studenten was gekozen aan de hand van de verschillende projecten op het gebied van duurzaamheid. Dit leidde tot het besluit om met de drie motoren en de expeditieauto de oversteek door het door oorlog geteisterde Centraal Afrika te wagen. Na een militair konvooi geregeld te hebben voor de Centraal Afrikaanse Republiek, Zuid Soedan en Noord Oeganda, besloten de studenten het er op te wagen. Ze moesten wel nog snel zijn om het regenseizoen voor te zijn.

Helaas kwamen de studenten enkele dagen vast te zitten in de jungle, na de grens van Nigeria met Kameroen. De auto moest enkele malen uitgegraven worden, en de drie speciaal voor Afrika uitgeruste motoren begaven het uiteindelijk door het aanhoudende geweld van regen en modderstromen. Door een passerende vrachtauto te charteren hebben de studenten het voor elkaar gekregen om de voertuigen naar de havenstad Douala te krijgen. Om de overige projecten toch nog te kunnen bezoeken, en hiermee de expeditie succesvol te kunnen af ronden, hebben de studenten besloten om de voertuigen, na de reparaties in een container op de boot te zetten richting Kenia, en zelf naar Oost-Afrika te vliegen. Vandaar zullen zij hun reis weer met hun eigen materieel voortzetten richting Kaapstad.

Op dit moment bezoeken de studenten een herbebossingproject in Oeganda, waar door het planten van nieuw regenwoud CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Dit is in het leefgebied van de bedreigde chimpansee. Een ander project gaat over watermanagement aan de voet van de Kilimanjaro, waar verwoestijning tegen wordt gegaan door op een slimme manier te irrigeren.

De studenten houden een blog bij waar de expeditie uitvoerig wordt beschreven in beeld en tekst. Deze site is te vinden op http://www.AfricAlive.nl. Voor foto's kijk op www.africalive.nl/gallery

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Alexander Heynen

Projecten en Media

M: +31 6 48462238

E: alexander@africalive.nl

W: www.africalive.nl