Stichting Natuur en Milieu

Nieuwe Top10 van zuinige vaatwassers, autos en koelkasten

8 oktober 2007 - De website www.top10.hier.nu is uitgebreid met een Top10 van energiezuinige vaatwassers. Voor grote, kleine, inbouw en vrijstaande vaatwassers zijn lijstjes gemaakt van de allerzuinigste modellen die nu te koop zijn. De Top10s van autos, koelkasten en vriezers zijn recent geactualiseerd. De Top10 van energiezuinige apparaten is een initiatief van Stcihting Natuur en Milieu in het kader van de HIER klimaatcampagne.

De gemiddelde CO2 uitstoot van de Top10 autos is het afgelopen jaar ruim 3½ procent gedaald. De gemiddelde uitstoot van huidige lijst Top10 autos bedraagt 127½ gram per kilometer, wat lager is dan EU streefwaarde voor 2012.

Energielabel aanscherpen
Wat opvalt in de Top10 van vaatwassers is dat bij de inbouwapparaten met een breedte van 60 centimeter (marktaandeel 60 procent) vrijwel alle modellen het A-label hebben. De verschillen in energiegebruik zijn relatief klein. Wel blijken de beste inbouwvaatwassers nog zon 10 procent meer energie te verbruiken dan de beste vrijstaande modellen.

Natuur en Milieu concludeert dat de innovatieprikkel duidelijk uit de markt verdwenen is nu alle modellen de eindstreep gehaald hebben. Het energielabel moet hoognodig aangescherpt worden. Dit prikkelt fabrikanten weer om zuinigere modellen te ontwikkelen. Bovendien ontstaat zo weer een label dat onderscheid maakt voor de consument.

Kijk op www.top10.hier.nu voor de energiezuinigste apparaten en autos.

Publicatiedatum: 08-10-2007