NOC*NSF


Sport & bewegen voor 50+

DEN HAAG - Donderdag 27 september organiseerde NOC*NSF in samenwerking met de Taskforce 50+ in Den Haag een Sportpoort, met als thema 'Sport & bewegen voor 50+'. Het activeren van 50-plussers door meer sport en bewegen met daarbij een differentiatie van het sportaanbod kreeg algehele instemming van de aanwezigen.

Namens de Taskforce 50+ hield Gerdi Verbeet een warm pleidooi voor een grotere urgentie door het kabinet door het opnemen van de doelgroep ouderen in het landelijk (sport)beleid.

Mathieu de Greef (RUG) stelde vervolgens dat de functionele capaciteit van een persoon bepalend is voor sport en beweegmogelijkheden van ouderen en net zozeer hun kalenderleeftijd.

Het sport- en beweegaanbod moet daarom meer afgestemd zijn op deze functionele capaciteit en de samenhangende leefstijl kenmerken. Een groot deel van de ouderen t.w. 2/3 (!) is daarbij volgens De Greef niet intrinsiek gemotiveerd om te bewegen of sporten (klik hier voor de presentatie).

Rudi Nieuwenhoven (VNO-NCW) onderstreepte daarna het belang van inbedding van sport en bewegen in de bedrijfscultuur. Daarbij ontstond een interessante discussie over het aanspreken van medewerkers op hun leefstijl - tot hoever mag je als werkgever gaan? Wat mag je terugvragen als werknemer? De meningen waren verdeeld. Wel bestaat consensus over het feit dat een werkgever zich wel degelijk moet bekommeren en bemoeien met de gezondheid/fitheid van werknemers - en in dit kader zeker ook van de 50-plussers (klik hier voor de presentatie).

Het debat stond onder leiding van Steven van Eijck.

(8 oktober 2007)