Groen!

Brussel, 8 oktober 2007

Oranje-Blauw laat mensen zonder papieren in de kou.

Tijdens de paarse legislatuur werd de asielwetgeving ingrijpend gewijzigd. Tegelijkertijd werd quasi niets veranderd aan de bestaande regularisatieprocedure voor mensen zonder papieren. Dit leidde tot groot protest van de mensen zonder papieren zelf, tal van organisaties en actiecomités, en zelfs ook van de CD&V, toen in oppositie in het Federaal Parlement. In haar verkiezingsprogramma pleitte CD&V-NVA voor het inschrijven van wettelijke regularisatiecriteria in de wet én een onafhankelijke regularisatiecommissie die de beslissing tot regularisatie neemt. Vandaag blijkt dat dit programma goed zal zijn voor de archieven, louter een loze belofte blijkt te zijn en haar weg niet zal vinden tot het regeerakkoord.

De huidige regularisatieprocedure is een doos van pandora. De wet voorziet geen termijnen waarbinnen de beslissing moet genomen worden, geen criteria op basis waarvan de beslissing genomen moet worden en laat de beslissing louter over aan de goed- of afkeuring van de minister van Binnenlandse Zaken. Een dergelijke procedure leidt tot onzekerheid en werkt een willekeurige procedure in de hand. Het is deze procedure dat Oranje-Blauw in stand wil houden. Een fraai voorbeeld van "goed bestuur"?

CD&V-NVA gaat er prat op een "goed regeerakkoord te maken voor de mensen". Maar nu al blijkt dat wat zij verstaan onder "de mensen" Vlamingen met papieren zijn. Ondertussen leven heel wat mensen zonder papieren in onze samenleving, ze sturen hun kinderen hier naar school, antwoorden op de grote vragen naar laagbetaalde, goedkope, flexibele, zwarte jobs bijvoorbeeld in de bouwsector, horeca, schoonmaak ... Deze situatie is onhoudbaar. Ook mensen zonder papieren verdienen een perspectief en een toekomst in plaats van een voetnoot in een regeerakkoord.

Groen! zal zelf een voorstel indienen omtrent wettelijke regularisatiecriteria en een onafhankelijke regularisatiecommissie!

Tinne Van der Straeten, Kamerlid Groen!