Technische Universiteit Delft

persbericht Raad van Toezicht TU Delft

Dirk Jan van den Berg nieuwe CvB-voorzitter TU Delft

Dirk Jan van den Berg, de ambassadeur van Nederland in China, wordt de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft. De Raad van Toezicht heeft hem benoemd per 1 maart 2008. Hij volgt ir. Hans van Luijk op die deze functie heeft vervuld sinds 1 november 2001. Zijn benoeming is door de universitaire gemeenschap, waaronder de medezeggenschapsorganen, met instemming begroet.

De Raad van Toezicht van de TU Delft heeft gezocht naar een kandidaat om de positie van de TU Delft als gerenommeerde internationale universiteit uit te bouwen en de vele veranderingen die de TU Delft voorbije jaren heeft ingezet op het terrein van onderzoek en onderwijs, verdere uitwerking te geven en te consolideren. Met zijn ruim twintig jaar bestuurlijke ervaring op (zeer) hoog leidinggevend niveau, zijn internationale oriëntatie, zijn ervaring met de bestuurlijke praktijk bij de overheid en de duidelijk aantoonbare belangstelling en aandacht in zijn werk voor technologie en bedrijfsleven, meent de Raad van Toezicht in Dirk Jan van den Berg de geschikte persoon te hebben gevonden.

Dirk Jan van den Berg: "Het is fantastisch om aan de "werkplaats van Nederland" leiding te mogen gaan geven. Toepassingsgeïnspireerd fundamenteel onderzoek en de opleiding van toepassingsgerichte ingenieurs zijn doorslaggevend voor de kenniskracht van de Nederlandse economie. Die kenniskracht is van belang om de uitdagingen van deze tijd - energie, transport, milieu, gezondheid, water en vergrijzing - het hoofd te kunnen bieden. Er is meer: ik heb ruim twee jaar in China gewoond en gewerkt. Iedere dag ben ik getuige geweest van de razendsnelle ontwikkeling die in Zuidoost Azië plaatsvindt. In de komende twee decennia zullen die ontwikkelingen de kenniskracht van de Nederlandse economie testen. Ook daar zal de TU Delft zijn bijdrage moeten leveren: aan een innovatief bedrijfsleven in Nederland dat ook in de nieuwe concurrentieverhoudingen in de wereld meetelt en succesvol is."

Dirk Jan van den Berg rondde de studie Econometrie aan de Rijksuniversiteit Groningen Cum Laude af in 1980. Hij volgde een postacademische studie aan de Ecole Nationale d' Administration in Parijs. In 1980 trad hij in dienst van het Ministerie van Economische Zaken op de Directie Algemene Economische Politiek. In 1987 werd hij op het Ministerie benoemd tot Directeur Algemeen Industrie Beleid. Van september 1986 tot eind 1989 was hij daarnaast, namens het Ministerie, Co-directeur van de Beroepsopleiding Financieel Economisch Beleidsmedewerker (BOFEB) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 1989 werd Dirk Jan van den Berg benoemd als Plv. Directeur-Generaal van de Buitenlandse Economische Betrekkingen en drie jaar later als Plv. Directeur-Generaal van Industrie. In september 1992 stapte hij over naar het Ministerie van Buitenlandse zaken om daar Secretaris-Generaal te worden. In 2001 volgde zijn benoeming tot Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de Verenigde Naties in New York. Sinds 2005 is Dirk Jan van den Berg ambassadeur van Nederland in China.

Dirk Jan van den Berg is getrouwd met Frederike Mijnlieff en zij hebben twee kinderen. Zijn vrije tijd besteedt hij o.a. aan fotografie en computertechniek, geschiedenis, zeilen en paardrijden.

Gezien de actuele discussie over publieke topinkomens hecht de Raad van Toezicht eraan te onderstrepen dat deze benoeming heeft plaatsgevonden binnen het wettelijke kader van de Wet hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en in lijn is met de norm (niveau 2008) van de Commissie Dijkstal.

Ir. G-J. Kramer
Voorzitter Raad van Toezicht TU Delft



Technische Universiteit Delft