NOVA

08-10-2007

Vuilnisbak
Vuilniszakken zitten vol met vertrouwelijke informatie. Burgers, bedrijven en de overheid zetten de zakken achteloos op straat zonder erbij na te denken. Eerder diepte NOVA al geheimen op uit de container van het Kabinet van de Koningin. Maar het secretariaat van de Koningin blijkt niet de enige slordige organisatie te zijn.

Ooggetuige in Birma
De strijd in Birma gaat door. Wekenlang demonstreerden boedhistische monniken en burgers tegen de militaire dictatuur in hun land. De betogingen werden met harde hand neergeslagen. De Belgische journalist Robin Ramaekers was één van de weinige westerse verslaggevers die in Birma de volksopstand meemaakte. In NOVA de unieke beelden die hij maakte. In de studio vertelt Robin Ramaekers over zijn ervaringen.

Wie is dé Nederlander?
Dé Nederlander bestaat niet. Een uitspraak van prinses Máxima die haar op veel kritiek kwam te staan. Want de Nederlandse identiteit bestaat wel degelijk, zo stelde onder andere de Bond van Oranjeverenigingen. Maar wie of wat is dé Nederlander dan? NOVA ging op onderzoek.

Bekijk ook: Oranjeverenigingen boos om uitspraken Máxima

Ethanolrevolutie
In Amerika is een nieuwe revolutie gaande: de ethanolrevolutie. Geen autobrandstof meer uit de Arabische golf, maar uit maïs. Verbouwd door de eigen Amerikaanse boeren. Het klinkt vriendelijk en groen. En Amerika investeert dan ook massaal in de productie van maïs-ethanol. Maar is het niet een grote politieke zwendel om miljarden aan subsidiegeld binnen te halen? Slechts een enkeling durft dat hardop te zeggen. NOVA doet verslag uit de maïs-superstaat Iowa.

Presentatie: Clairy Polak

(Onderwerpen onder voorbehoud)

Prinses Máxima krijgt steeds meer kritiek

PvdA als één man achter Bos en Tichelaar


----------
NOVA / Den Haag Vandaag
Nederland 2
Ma t/m do: 22.15-22.45
Vrijdag: 22.15-22.55
Zaterdag: 22.10-22.30
Herhaling na middernacht