Kinderen in de Democratische Republiek Congo: projecten en portretten

08/10/2007 16:26



Save The Children Nederland



Save the Children is vorige week gestart met een project voor basisgezondheidszorg in de provincie Noord-Kivu in het oosten van DRC. Het project richt zich op meer dan 400.000 kinderen en vrouwen, voornamelijk vluchtelingen, en wordt voor een belangrijk deel betaald uit subsidies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast werkt Save the Children in Kinshasa aan de re-integratie in de maatschappij van ex-kindsoldaten en kindheksen. Fotograaf Diederik Meijer bezocht eind augustus Kinshasa en maakte portretten in beeld en geluid van deze uitgestoten kinderen.

Door het voortdurend geweld in DRC in de afgelopen jaren is de maatschappij ontwricht. De infrastructuur van gezondheidszorg en onderwijs is verslechtert, maar ook de sociale samenhang binnen de gemeenschappen is aangetast. Met name kinderen lopen hierdoor steeds meer risico's.

Save the Children voert diverse projecten uit in DRC. Doel van het project in Noord-Kivu is om de kwaliteit van en de toegang tot basisgezondheidszorg te herstellen en te verbeteren. De activiteiten bestaan ondermeer uit de bouw en verbetering van gezondheidscentra en het trainen van de staf, een vaccinatieprogramma, het weerbaarder maken van kinderen en het verbeteren van de zorg rond bevallingen en zuigelingen.

In Kinshasa werkt Save the Children al sinds 1997 aan de verbetering van de situatie van zogenaamde 'kindheksen'. Het merendeel van de naar schatting 14.000 kinderen die in Kinshasa op straat leven, wordt er door de familie of de gemeenschap van beschuldigd heks te zijn. Vaak komen deze kinderen uit gebroken gezinnen en kan of wil de nieuwe voogd niet bijdragen aan de verzorging. Bij tegenslag in de familie worden de ongewenste kinderen de zondebok en vormt de beschuldiging van hekserij een alibi voor uitstoting. Oorzaken moeten gezocht worden in de extreme armoede en de invloed van traditionele levensovertuigingen. Veel van de zogenaamde kindheksen zijn getraumatiseerd. Ze meten zich vaak het gedrag van volwassenen aan, maar spreken met kwetsbare kinderstemmen.

Diederik Meijer heeft deze kinderen geportretteerd en geïnterviewd. Zijn werk kan als foto-essay worden gedrukt maar ook als audio-slideshow op internet worden gepubliceerd.

Het werk van Diederik Meijer kwam tot stand in samenwerking met Save the Children en lokale partnerorganisaties.





http://www.diederikmeijer.com