CDA

157&mid=1006] 08 oktober 2007 - -
De Nerée tot Babberich: Excessieve beloningen aanpakken

Frans de Nerée tot Babberich sprak tijdens de Algemeen Financiële Beschouwingen nogmaals uit dat de CDA-fractie blij is met de door het kabinet gepresenteerde plannen voor 2008.

âHet kabinet houdt vast aan investeren in zaken als zorg en onderwijs, aflossing van de staatsschuld en een goed koopkrachtbeeld voor iedereen over de komende jaren.â De Nerée benadrukte in het debat ook dat de motie die fractievoorzitter Van Geel tijdens de Politieke Beschouwingen namens de coalitie indiende veel zaken nog verder verbeterd heeft. âHanden af van de kinderbijslag, schoolboeken worden eerder gratis en er komt extrta geld voor criminaliteitsbestrijding, defensie en de leefbaarheid van het landelijk gebied'. Het kabinet had in een brief laten weten de motie Van Geel uit te voeren.

Het CDA heeft verder aangegeven vraagtekens te plaatsen bij de door het kabinet voorgestelde beperking van de pensioenaftrek en verruiming van de fiscale bijstelling eigen woning. âHet doel is om excessieve beloningen aan te pakken. Deze voorstellen missen hun doel omdat hiermee de echte excessen niet worden aangepakt, sterker: eerder de hogere middengroepen inclusief ondernemers worden getroffen. Wij willen iets doen aan de echte excessieve beloningen. Dat is ook waar de samenleving om vraagtâ, aldus De Nerée. Hij plaatste verschillende inhoudelijke kanttekeningen en vroeg de minister van Financiën schriftelijk op de bezwaren te reageren. Minister-president Balkenende had zich tijdens de APB aangegeven dat het kabinet open zou kijken naar alternatieven.

De CDA-woordvoerder noemde in zijn bijdrage de terugkomende discussie over topinkomens ronduit slecht voor ons vestigingsklimaat en de samenhang in de samenleving. Hij gaf aan dat er ten aanzien van echte excessen effectieve en gerichte maatregelen genomen moeten worden, en stelde daarvoor drie mogelijke alternatieven voor: een extra 20% werkgeversheffing op gouden handdrukken boven een jaarsalaris, een extra werkgeversheffing op excessieve bonussen en het beperken van inhaalstortingen bij pensioenen. De minister van Financiën gaf aan zijn eigen voorstellen te prefereren, maar zegde toe om middels een brief inhoudelijk op de voorstellen van het CDA te reageren.