CDA

igt_.jpg&tabid=157&mid=1006] 08 oktober 2007 - Nieuws - Omtzigt: Eigen risico met goede compensatie

Afgelopen week debatteerde de Kamer over het wetsvoorstel van Minister Klink om de no claim af te schaffen en een eigen risico van EUR 150,- per persoon per jaar in te voeren in de zorg.

CDA-woordvoerder Pieter Omtzigt zegt zeer tevreden te zijn over de afschaffing van de no claim. âDe no claim was zeer nadelig voor chronisch zieken en gehandicapten. In het regeerakkoord is afgesproken dat we die zouden afschaffen. Ik ben blij dat het kabinet die belofte nu al inlost.â

Het nieuwe eigen risico heeft dezelfde uitzonderingen als de no claim, zoals huisarts en kraamzorg. Verder krijgen mensen die 2 jaar lang chronisch medicijnen gebruiken een compensatie van EUR47,- per jaar. Zo betalen zij gemiddeld net zoveel als gezondere mensen, die het eigen risico niet helemaal opgebruiken, maar natuurlijk ook wel eens zorg nodig hebben.

Onder andere op verzoek van de CDA-fractie krijgen bewoners van AWBZ-instellingen, en mensen die veel hulpmiddelen gebruiken, ook recht op de compensatie. Bovendien gaat de regering werken aan een systeem waarbij slechts een gedeelte van een behandeling onder het eigen risico valt. Dan is het eigen risico niet meer in één keer vol, en worden de lasten voor de burger verdeeld.