Gemeente Hoorn


Vervolg aanleg turborotonde Blauwe Berg

8 oktober 2007 - Vandaag starten de werkzaamheden voor de feitelijke aanleg van de turborotonde op de Provincialeweg. Deze komt ter hoogte van de huidige aftakking naar de Berkhouterweg. Tijdens de aanleg is er geregeld overlast voor verkeer in de vorm van het afsluiten van rijbanen. Gehele wegafsluitingen zullen ook noodzakelijk zijn. Met tijdelijke bebording worden weggebruikers tijdig geïnformeerd en indien nodig omgeleid. De overlast wordt zoveel mogelijk beperkt en vindt in ieder geval niet tijdens de spits plaats.

De zandruggen langs de rijbaan van de Provincialeweg hebben hun werk gedaan. De ondergrond is stevig samengedrukt en nu gereed om op gebouwd te worden. De turborotonde ontsluit zowel het verkeer van het toekomstige vrijetijdspark De Blauwe Berg als dat van Dampten en van de wijk Grote Waal. Voor het verkeer van en naar de voorzieningen in de Blauwe Berg wordt de Westfriese Parkweg aangelegd. Volgens planning zijn de rotonde en de ontsluitingsweg 30 april 2008 gereed.

vrijetijdspark De Blauwe Berg In het gebied de Blauwe Berg, waarin ook kunstijsbaan De Westfries ligt, komt een vrijetijdspark met een bioscoop, een hotel, een dansgelegenheid, een park en woningen. De marktpartijen Hermans Onroerend Goed (HOG) en BAM Vastgoed (BAM) gaan deze voorzieningen ontwikkelen en realiseren. Als eerste is BAM gestart met het aanleggen van de rotonde en de ontsluitingsweg.

turborotonde Op een turborotonde wordt het verkeer gescheiden vóór het de rotonde oprijdt. Dit gebeurt met behulp van voorsorteerstroken, borden en pijlen. Automobilisten moeten dus tijdig richting kiezen. Ook op de rotonde blijven de rijstroken gescheiden. Er kunnen meer auto's tegelijk gebruikmaken van de turborotonde, want de dubbele toe- en afritten hebben een hoge capaciteit. De Hoornse turborotonde kan nog eens extra veel verkeer verwerken omdat drie zogenaamde bypasses worden aangelegd. Het verkeer kan zo rechtstreeks van de Provincialeweg naar de Blauwe Berg rijden (en andersom) en vanaf Dampten direct de Provincialeweg op.