Partij voor de Vrijheid (PVV)


maandag 08 oktober 2007

Vragen van het lid Bosma (PVV) aan staatssecretarissen Van Bijsterveldt en Dijksma van OCW over het bericht (*) Mbo-scholier faalt door slecht lezen.

1.)
Bent u bekend met het bericht (*) Mbo-scholier faalt door slecht lezen?

2.)
Deelt u de mening dat het leesniveau van MBO-studenten zo ondermaats is dat zij het gewenste MBO-niveau nooit zullen halen? Zo neen, waarom niet?

3.)
Deelt u de mening dat de taalachterstand van vooral de roc's in het westen des lands vooral een allochtonenprobleem is? Zo neen, waarom niet?

4.)
Deelt u de mening dat er, buiten de al eerder voorgestelde heldere eindtermen voor zowel PO als VO, ook verplichte VVE en Nederlandse les in schakelklassen moet komen voor diegenen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn. Zo neen, waarom niet?
5.)
Deelt u de mening dat de kosten voor deze verplichte VVE en schakelklassen voor diegenen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn verhaald moeten worden op de (ouders van de) deelnemers zelf; daar zij zelf de keuze hebben gemaakt het Nederlands onbelangrijk te vinden? Zo neen, waarom niet?

6.)
Deelt u de mening dat circa 2,5 uur in de week voor taalonderwijs zeer mager is? Zo ja, wat bent u voornemens hiertegen te doen?

(*) de Volkskrant, Mbo-scholier faalt door slecht lezen, 8 oktober 2007


____________________