Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 8 oktober 2007

Dringende oproep aan politici tijdens Politiek Forum 2007: Maak ondernemersklimaat simpeler,
stem beleid af op ondernemerswensen

Meer wegen, minder regels, een versoepeld ontslagrecht en lastenverlichting. Dat is kort samengevat het lijstje met voornaamste wensen van ondernemers uit het mkb-metaal dat tijdens het Politiek Forum van de Koninklijke Metaalunie op 8 oktober op de politieke tafel wordt neergelegd. Metaalunievoorzitter Michaël van Straalen verwoordt het in zijn inleidende speech glashelder: "Kabinet en politiek moeten bereid zijn ondernemers te stimuleren, zodat zij de kansen die er liggen ook kunnen pakken. Het gaat weliswaar beter met de economie, maar er liggen grote structurele problemen op ons pad. De lastendruk voor ondernemers in Nederland stijgt, terwijl deze juist zou moeten dalen volgens de Metaalunie. Hetzelfde geldt voor de regeldruk en het ontslagrecht. De kabinetsplannen frustreren in hoge mate een soepele bedrijfsvoering."

Van Straalen doet een dringend beroep op de aanwezige politici te kijken naar de mogelijkheden het ondernemersklimaat wat simpeler te maken in plaats van ingewikkelder en veel meer rekening te houden met de wensen van de ondernemer. Als voorbeeld noemde hij het Verpakkingenbesluit dat op 1 januari komend jaar in werking treedt: "Weet u dat 97% van het verpakkingenmateriaal in Nederland door 3% van de bedrijven op de markt wordt gezet", hield hij de aanwezigen voor."En weet u ook dat al die ondernemers die slechts met geringe hoeveelheden verpakkingsmaterialen te maken hebben, worden geconfronteerd met een enorm omvangrijk registratiesysteem. Dat gaat zelfs zo ver dat je exact moet kunnen aangeven wat jouw afnemer met jouw verpakkingsmateriaal doet. Denkt u dat dat haalbare kaart is? 54% van de ondernemers, zo wijst het Metaalunie-onderzoek uit, kan dan ook in redelijkheid straks niet aan het Verpakkingenbesluit voldoen."

Dat veel mkb-metaal ondernemers zich zorgen maken over de tijdens het Politiek Forum aan bod gekomen onderwerpen, blijkt ook uit de resultaten van een enquête die de Koninklijke Metaalunie voorafgaand aan het Forum hield onder haar leden. Daaruit komt onder meer naar voren dat maar liefst 52% van alle ondervraagden ervaart dat de hoeveelheid regels voor het bedrijf is toegenomen in plaats van afgenomen. Diezelfde toegenomen regeldruk zou voor 42% van de bedrijven reden zijn om te stoppen met het bedrijf. "Als dit geen reden is de bijl te hanteren in het regel- en vergunningenwoud, dan weet ik het niet meer", aldus Van Straalen. Ook de uitkomsten betreffende de infrastructuur zijn tamelijk schokkend. Door de slecht functionerende infrastructuur op wegen en bedrijfsterreinen, bedraagt de gemiddelde schade bij Metaaluniebedrijven 4% van de omzet, dit komt neer op maar liefst E750 miljoen per jaar! De Metaalunieleden zien dan ook het meeste in een snelle aanleg van wegen (65% van de ondervraagden).

Ook het gebrek aan goed opgeleide medewerkers speelt het mkb-metaal flink parten: Bijna de helft van alle ondervraagden ziet dat als grootste bedreiging voor de toekomst van het bedrijf. Dat is op zich niet vreemd: de kwaliteit van het onderwijs wordt door veel ondernemers ervaren als ondermaats: 66% van de geënquêteerden kwalificeert de uitstroom van leerlingen uit het vmbo de afgelopen vijf jaar als 'onvoldoende'.Over het mbo en hbo is men iets positiever: daarvan waardeert respectievelijk 40 en 42% de kwaliteit als voldoende. De angst van vakbonden dat een versoepeling van het ontslagrecht zal leiden tot een ontslaggolf, wordt onderuit gehaald door het feit dat de afgelopen twee jaar bijna 60% van de bedrijven geen enkele medewerker heeft ontslagen! Dit sluit aan bij het standpunt van de Koninklijke Metaalunie dat het mkb-metaal juist helemaal niet zit te wachten op ontslag van vakmensen. Van Straalen: "Met het wegvloeien van ervaren personeel, zou tegelijk een enorme schat aan ervaring en kennis wegvloeien, die niet meer kan worden overgedragen. Juist in het licht van het oplopende personeelstekort is de in het voorstel van minister Donner opgenomen leeftijdsfactor een ernstig belemmerende factor; het verhindert juist het in dienst nemen van oudere werknemers, een groep die hard nodig is in het arbeidsproces." De voorgestelde ontslagrechtversoepeling noemt Van Straalen 'op zich lovenswaardig' maar hij plaatst wel wat kanttekeningen: "De voorgestelde ontslagvergoedingen in het voorstel van minister Donner, die kunnen oplopen tot E 75.000,- zijn te hoog. Daarnaast moeten de zogenaamde levensjaren uit het voorstel van de minister verdwijnen. Positief in het voorstel van de minister is wel dat hij de preventieve toets via het CWI wil handhaven. Maar liefst de helft van de ontslaggevallen loopt in onze sector via het CWI."

De Koninklijke Metaalunie is met meer dan 12.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 19 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan zo'n 145.000 mensen.