Partij van de Arbeid

Speech Lilianne Ploumen

08-10-2007 04:19

Zaterdag liet Lilianne Ploumen direct na haar verkiezing tot partijvoorzitter geen misverstand bestaan over de koers die ze gaat varen: Laatst las ik in een krant dat Ploumen als voorzitter de rust in de PvdA terug gaat brengen. Laat u niks wijs maken. Dat ga ik helemaal niet doen. () We staan voor gelijke kansen, voor emancipatie, voor internationale solidariteit. En dat kan niet vanuit rust dat moet vanuit beweging! En die beweging gaat naar links!

Minder toespraak, meer inspraak
Rust gaat ze de PvdA dus niet noodzakelijkerwijs brengen. Over wat ze wel gaat doen was Ploumen helder: Ten eerste: minder toespraak, meer inspraak! De partij moet weer meer van de leden worden. Ploumen gaat samen met het nieuwe partijbestuur dan ook hard aan de slag met het implementeren van de aanbevelingen van de Commissie Vreeman. Er komt onder andere een onderzoek naar vormen van meer directe invloed voor de leden en de PvdA gaat meer permanente campagne voeren. Daar kunt u ons over twee jaar op afrekenen.'

Op de huid
Ook beloofde Ploumen dat ze de politieke top in Den Haag op de huid gaat zitten: Geen confrontatie om de confrontatie, maar discussie ter wille van scherpere politieke standpunten en ter wille van een maximale uitvoering van ons verkiezingsprogramma. Ze voegde gelijk de daad bij het woord door Wouter Bos aan te spreken: Wouter, ik ga je vragen de rol van partijleider weer steviger op je te nemen. De partij heeft jou nodig. Jij moet de PvdA inbreng in deze regering zichtbaarder maken. Het regeerakkoord draagt een stevig sociaal stempel, dat willen we de komende jaren blijven herkennen.

Ook voor de Kamerfractie had ze een boodschap: We willen jullie zien in het land. We willen met jullie praten over onze ervaringen, onze inzichten. We willen jullie afwegingen kennen. We willen ons blijven herkennen in jullie standpunten.

Geen taboes
Tot slot onderstreepte Ploumen het belang van respect hebben voor elkaar. Wanneer er sprake is van wederzijds respect binnen alle geledingen van de partij kan geen enkel onderwerp een taboe zijn: De suggestie dat er onderwerpen taboe zijn in onze partij, getuigt van onderschatting en disrespect voor de kracht van onze beweging, voor de vrijheden die we bevochten en verkregen hebben. U vindt mij op uw pad als u zich hier niet aan houdt!

De volledige speech van Lilianne Ploumen vindt u in onze digitale bibliotheek.