Stadsdeel Amsterdam-Noord

Nieuw binnen de ring: de Noordse woelmuis

Amsterdam-Noord is een groen stadsdeel en op meerdere plekken werkt het stadsdeel aan het verbeteren van de kwaliteit van het groen. Door de aanleg van natuurlijke oevers, ijsvogelwanden en amfibieënmuren en het graven van sloten en poeltjes, ontstaan betere leefomstandigheden voor planten en dieren. En zo kan het gebeuren dat er binnen de ring A10 opeens een zeldzaam diersoort opduikt: de Noordse woelmuis.

Stadsdeelecoloog Fred Haaijen, vond de Noordse woelmuis vrijdagochtend in een diervriendelijke muizenval in de Kadoelenscheg. De Kadoelenscheg is het groene gebied tussen de Kadoelenweg, de Buiksloterdijk, het Blazerpad en de ringweg A10. In overleg met bewoners en de Dienst Ruimtelijke Ordening, heeft het stadsdeel hier vorig jaar een aantal werkzaamheden uitgevoerd om de natuurwaarden van het gebied te versterken. Sindsdien houdt de stadsdeelecoloog de ontwikkelingen in de Kadoelenscheg goed in de gaten. Zelfs hij is verbaasd over dit snelle resultaat Om binnen een jaar, op slechts 3,5 km van de Dam, zon zeldzaam soort als de Noordse woelmuis te vinden, is echt geweldig goed nieuws. De Noordse woelmuis is een topper en ik ben heel blij met deze vondst.

De Noordse woelmuis is een overblijfsel van de IJstijd; een zeldzame muis die nu alleen nog maar voorkomt in hele drassige gebieden.

Na de vangst van de Noordse woelmuis, kwamen meerdere specialisten de muis uitgebreid bewonderen. Toen duidelijk was dat het inderdaad om de zeldzame Noordse woelmuis ging, kon Fred Haaijen het diertje vandaag weer vrijlaten op de plek waar hij het had gevonden.