Ingezonden persbericht


*** PARKFLITS ***
de enige echte nieuwsbrief van de Vrienden van het Vondelpark

met deze maandag:

1. PRACHTIG HERFSTWEEKEND IN VONDELPARK

2. VONDELPARK VRIJ TOEGANKELIJK VOOR AUTO'S

3. BINNENKORT: LAMPIONOPTOCHT VONDELPARK

4. STANDPLAATSVERBETERING VOOR ANNE FRANK BOOM


5. DE TIEN OUDSTE BOMEN VAN NEDERLAND

PRACHTIG HERFSTWEEKEND IN VONDELPARK
Twee prachtige Indian Summer dagen met het Vondelpark in herfsttooi. Zo werden het afgelopen weekend de zaterdag en zondag beleefd in Amsterdams "groene hart", dat nu steeds roder en geler wordt. Tussen al het mijmeren en paddestoel spotten door, viel op dat hier en daar stiekem een boom is omgezaagd. Zoals een dikke bij de PC Hooftstraat en een grote aan de Platanenlaan. In het overgebleven stamhout zijn geen rotte plekken te zien. Vroeger las je daarvoor eerst een kapvergunning in het stadsdeelblaadje, of werden bij noodkap de Parkvrienden ingelicht. Het stiekem laten verdwijnen van bomen past in het beeld van amateuristische boomverzorging in het park, die voornamelijk lijkt te bestaan uit controles en kappen. "Noodkap" zonder ruggespraak is daarbij wel zo makkelijk. Voor de benodigde standplaatsverbetering wordt in het Vondelpark veel te weinig geld vrijgemaakt, waardoor monumentale bomen eerder omwaaien. Uit bezuiniging vertoont de natuur in het park zo steeds meer achterstallig onderhoud, onder vrijgeleide van twijfelachtige "boomexperts". Bij de PC Hooftstraat is inmiddels een nieuw sprietje aangeplant.

VONDELPARK VRIJ TOEGANKELIJK VOOR AUTO'S
Peperdure tankpaaltjes staan bij de hoofdingangen van het Vondelpark om ongewenst gemotoriseerd verkeer tegen te houden. Ze staan nu echter de hele tijd open. De plaatsing van de paaltjes was een triomf voor de toenmalige parkwethouder Joep Blaas. Het Vondelpark is verboden voor auto's, vrachtwagens en door de paaltjes werden vierwielers nu eindelijk goed geweerd. Horecaleveranciers konden alleen 's ochtends het park nog in. Inmiddels kan Jan en alleman het park inrijden, want niemand zet ze nog omhoog. Bouwverkeer en de brandweer gebruikt het park als gratis parkeerplaats. "Laatst kwam mijn vader langs op de manege. Hij was helemaal met de auto door het park gereden, zonder probleem", vertelt directeur Vincent Valk van de Hollandsche Manege, "hij draaide er op de Amstelveenseweg in en kwam er op de Vondelstraat weer uit. Nergens stond dat dat niet mocht, zei hij."

BINNENKORT: LAMPIONOPTOCHT VONDELPARK
Om je alvast op te verheugen: de Sint Maarten lampionoptocht door het park voor kinderen. Een hoempa loopt voorop. De optocht wordt georganiseerd door het wijkopbouwcentrum Oud Zuid. Verzamelen 18:30 op zondag 11 november bij stadsdeelkantoor Oud Zuid, Koninginneweg 1. Zelf lampion en kaarsje meenemen. Alleen voor kinderen en hun begeleiders.

STANDPLAATSVERBETERING VOOR ANNE FRANK BOOM
Hoewel aangetast door zwammen, wordt nu een weer een reddingspoging gedaan om de monumentale kastanje achter het Achterhuis (Prinsengracht) overeind te houden. Volgens boomexperts die niet tot de lakse "laat maar waaien" school behoren, kan standplaatsverbetering het leven van de kastanje verlengen. Het stadsdeel Centrum vindt het de moeite waard te proberen. In principe hebben bomen het eeuwige leven. Goede verzorging van standplaats, stam en kroon draagt daar aan bij en mag in stadsparken en binnentuinen als vorm van beschaving worden gezien. Nederland telt drie kastanjebomen ouder dan 300 jaar.

DE TIEN OUDSTE BOMEN VAN NEDERLAND


1. Quercus robur (zomereik), bijgenaamd De dikke boom, Laren (Gld), omvang 763 cm, hoogte 25 meter, leeftijd 450 jaar


2. Quercus robur (zomereik), bijgenaamd Kroezenboom, Fleringen (Ov), omvang 710 cm, hoogte 16 meter, leeftijd 400 jaar


3. Tilia europaea (Hollandse linde), Sambeek (NB), omvang 770 cm, hoogte 23 meter, leeftijd 400 jaar


4. Tilia plathypyllos (zomerlinde), Nuenen (NB), omvang 650 cm, hoogte 23 meter, leeftijd 375 jaar


5. Robinia pseudoacacia (acacia), Doorwerth (Gelderland), omvang 700 cm, hoogte 17 meter, leeftijd 350 jaar


6. Castanea sativa (tamme kastanje), Beek (Gld), omvang 780 cm, hoogte 25 meter, leeftijd 350 jaar


7. Castanea sativa (tamme kastanje), Arnhem (Gld), omvang 754 cm, hoogte 22 meter, leeftijd 350 jaar


8. Castanea sativa (tamme kastanje), Arnhem (Gld), omvang 692 cm, hoogte 23 meter, leeftijd 350 jaar


9. Quercus robur (zomereik), bijgenaamd Kozakken eik, Delden (Ov), omvang 700 cm, hoogte 25 meter, leeftijd 300 jaar


10. Quercus robur (zomereik), bijgenaamd Adam en Eva, Leusden (Utr), omvang 660 cm, hoogte 15 meter, leeftijd 300 jaar