PvdA Rotterdam


Goede begroting voor Rotterdammers

Ma 8 Okt 2007 - Redactie

Eerste reactie PvdA op de Begroting Rotterdam 2008

De PvdA-fractie vindt het voor Rotterdam en de Rotterdammers een goede begroting. Veel is in gang gezet en er staat nog veel op stapel om van Rotterdam een mooie, schone, sociale en veilige stad te maken. En ervoor te zorgen dat Rotterdammers er in 2010 beter voorstaan dan in 2006 toen dit stadsbestuur aan het werk ging.

Plannen worden zichtbaar
Het is goed dat mooie papieren plannen concreet zichtbaar en merkbaar worden.
Bijvoorbeeld in het aanpakken van Rotterdam Zuid. En het is natuurlijk ontzettend mooi dat Rotterdam de hoofdmoot krijgt van het rijksgeld voor de Vogelaarwijken: meer dan 700 miljoen euro komt onze kant op! Het onder dak brengen van dak- en thuislozen loopt goed. Dat is winst voor het verbeteren van de veiligheid en het terugdringen van overlast. Maar het is ook goed voor die mensen, die zo weer een onderkomen krijgen en leren weer beter op eigen benen te staan. De woningbouw draait goed. Er wordt volop gebouwd voor Rotterdammers en hun kinderen. Starters krijgen meer kans op een woning. Jongeren die afstuderen worden aan de stad gebonden.
Maar liefst 4000 mensen zijn aan het werk en uit de bijstand. Zo hoort het!

Er moet ook nog veel gebeuren
De PvdA wil een stad waarin jongeren die overlast veroorzaken, zich crimineel en hufterig gedragen, worden aangepakt. Maar ook een stad die jongeren uitdaagt en kansen biedt. Goed opvoeden en goed opleiden moeten daarom de komende jaren centraal staan.
Zorgen heeft de PvdA over de overlast van Polen en andere werknemers uit de nieuwe lidstaten van de EU. Het stadsbestuur is daar al mee bezig, maar het moet alles op alles zetten om die overlast in te dammen.
Zorgen zijn er ook over het achterblijven van het aantal Rotterdammers dat aan taal- en inburgeringscursussen doet. De ambities van de wethouder dreigen kopje onder te gaan. Dat kan en mag niet. De PvdA verwacht dat de bureaucratische belemmeringen worden opgeruimd. Onze minister Ella Vogelaar heeft dat ook toegezegd vanuit het Rijk, daar moet de wethouder nu stevig op doorpakken. Er staat voor onze stad te veel op het spel.
Meer aandacht voor een mooie en schone stad houdt niet op bij het centrum. Rotterdammers moeten dat ook in hun eigen buurt en straat kunnen zien. Daar ligt nog een belangrijke opdracht voor dit stadsbestuur.

Samen
Rotterdam heeft veel voordeel van het nieuwe kabinet: er komt extra geld om de armoede te bestrijden, schoolboeken worden gratis, de koopkracht van de minima blijft in tact en de extra huurverhogingen zijn van de baan. Dat is allemaal winst het komende jaar.

Dossier


* Begroting

Begroting 2008