Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA1Xa

Ons kenmerk IZ/IA/2007/31558 Datum 8 oktober 2007

Onderwerp Verslag ILC juni 2007

Hierbij treft u het verslag aan van de in juni dit jaar in Genève gehouden Internationale Arbeidsconferentie (IAC) van de Internationale Arbeidsorganisatie.

De agenda van de IAC treft u aan in het verslag. De belangrijkste gebeurtenissen kunnen als volgt worden weergegeven.


1. In het Comité inzake de toepassing en naleving van verdragen en aanbevelingen werd, zoals gebruikelijk, een speciale zitting gewijd aan de naleving door Birma van Verdrag nr. 29 (dwangarbeid). De EU wees erop dat de positieve signalen van een opgestart klachtenmechanisme slechts een kleine stap zijn in de richting van het uiteindelijke doel: de uitbanning van dwangarbeid.
Ook Wit-Rusland werd opnieuw in het Comité besproken.De dreiging van de EU om de handelspreferenties in te trekken zorgde er duidelijk voor dat de overheidsdelegatie van Wit-Rusland zoveel mogelijk de positieve ontwikkelingen probeerde te benadrukken. Hoewel er stappen in de goede richting zijn gezet, concludeerde het Comité dat er te laat te weinig substantiële veranderingen waren doorgevoerd.
2. Tijdens de zitting van het Financiële comité van overheidsvertegenwoordigers is men akkoord gegaan met de door de Beheersraad van maart jl. aanbevolen Programma- en Begrotingsvoorstellen voor 2008-2009.Met het aannemen van de begroting is de conferentie ook akkoord gegaan met het instellen van een rekening op de reguliere begroting voor ongeoormerkte vrijwillige bijdragen, de "regular budget supplementary account" (RBSA).

3. In het Global Report in het kader van de follow-up van de IAO Declaratie betreffende fundamentele principes en rechten op het werk stond dit jaar "gelijkheid in werk en beroep" centraal en een rapport betreft: "Decent work for sustainable development".
4. In het Comité arbeidsvoorwaarden in de visserijsector werd overeenstemming bereikt over een nieuw verdrag met arbeidsvoorwaarden voor de visserijsector.

Ons kenmerk IZ/IA/2007/31558


5. In het Comité versterken van de capaciteit van de ILO om de leden te helpen hun doelen te bereiken in de context van globalisering zijn de belangrijkste punten voor Nederland grotendeels opgenomen in de eindconclusies van het comité waaronder het hanteren van een geïntegreerde benadering van de strategische doelen, met het oog op de Decent Work Agenda. De beheersraad wordt gevraagd na te gaan of het wenselijk is om een gezaghebbend document op te stellen, mogelijk in de vorm van een Verklaring.
6. In het Comité over de bevordering van duurzame ondernemingen werd de discussie gevoerd voornamelijk vanuit twee uitgangspunten waar werkgevers argumenteerden vanuit de duurzaamheid van bedrijven in de betekenis van hoe bedrijven kunnen overleven. Werknemers vroegen zich af hoe bedrijven kunnen bijdragen aan een meer duurzame samenleving. De overheden kozen hierin het midden. Het resultaat van de discussie is een resolutie die dit compromis goed weergeeft.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)


---