Vereniging Natuurmonumenten


DOOR NATUURMONUMENTEN MEER ZELDZAME VOGELS IN DE IJSSELVALEI 08-10-2007

De Empese en Tondense heide en Zilvense Broek, gelegen tussen Loenen en Zutphen, zijn vooral bekend als plantenparadijs. Uit inventarisaties door de vogelwerkgroep Arnhem e.o. blijkt dit gebied ook een vogelparadijs te zijn. Diverse zeldzame soorten hebben zich hier sinds de laatste inventarisatie in 1985 gevestigd. Een aantal hiervan staan op de Nederlandse Rode lijst van bedreigde soorten.

Empese en Tondense heide Natuurmonumenten heeft de laatste 10 jaar diverse poelen gegraven of vergroot. Aanpassingen waarvan vooral de dodaars, de kleine plevier en de boomvalk profiteren. Het water levert een overvloed aan libellen en andere waterdieren waar de boomvalk en dodaars van leven. Voor de kleine plevier zijn hierbij de schaars begroeide oevers noodzakelijk. Weer andere vogels, als kwartel, graspieper, roodborsttapuit en geelgors, profiteren van de toename van kruidenrijke graslanden en bosranden. Toename van holten in ouder wordende bomen die Natuurmonumenten laat staan is goed voor holenbroeders als bonte vliegenvanger en grauwe vliegenvanger. De grauwe klauwier die hier onlangs heeft gebroed, stelt hoge eisen aan het voedselaanbod. Vooral de permanente vestiging van deze vogel in de toekomst is een kroon op het werk van Natuurmonumenten.

Zilvense Broek
In het Zilvense broek is het landschap veranderd van een gewoon soortenarm grasland met gekanaliseerde beek in een landschap met slingerde beek, poelen, moeras, kruidenrijke graslanden en kleine elzenbosjes. Hierdoor komen er nu soorten voor als zomertaling, kleine plevier en veel graspiepers en grasmussen. De vestiging van de watersnip is bijzonder omdat deze bedreigde vogel in Nederland met 85% is afgenomen.

Toekomst
Natuurmonumenten verwacht dat het gebied zich verder ontwikkelt en in de toekomst nog veel meer zeldzame vogels zich zullen vestigen. Ook buiten het broedseizoen zal de Empese en Tondense heide en het Zilvense broek aantrekkelijk zijn voor vogels. Trekvogels die het gebied aandoen, zoals doortrekkende groepen kraanvogels die mogelijk jaarlijks het gebied aan doen en met hun trompetterende geluid in de mist de naderde winter aankondigen.