Gemeente Halderberge


Gemeente voert signaleringssysteem Zorg voor jeugd in (8 oktober 2007)

Samen sterk voor de jeugd van Halderberge

De gemeente Halderberge gaat het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd invoeren. Dit instrument biedt gerichte ondersteuning om de coördinatie van zorg te versterken. Het systeem moet voorkomen dat jeugdigen die hulp nodig hebben tussen wal en schip vallen, omdat zorginstellingen elkaar niet voldoende weten te vinden.

In de keten van jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Elk voelt zich vanuit zijn eigen invalshoek verantwoordelijk voor de problemen van of met jeugdigen. Dat vergt optimale samenwerking, coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming. Maar dat werkt niet altijd vanzelfsprekend. Soms gaat het niet goed en dan dreigt er een jeugdige tussen wal en schip te vallen. Het is de taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat de afstemming tussen instellingen beter verloopt, zodat elke jeugdige tijdig die hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.

Zorg voor Jeugd
Met het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd worden problemen bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 0-23 jaar in een vroegtijdig stadium gesignaleerd. Ook wordt de coördinatie van zorg georganiseerd en hulp op elkaar afgestemd. Belangrijk hierbij is dat één organisatie automatisch als verantwoordelijke wordt aangewezen, zodat voor alle betrokken instellingen duidelijk is wie actie onderneemt en bewaakt wat er gebeurt.

Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd is ontwikkeld door de gemeente Helmond. Ondersteund door de Provincie in de vorm van subsidieregelingen, is afgesproken om het systeem in heel Noord-Brabant in te voeren.

Werkbijeenkomsten strategische kaders
In de maand oktober vinden samen met de diverse instellingen werkbijeenkomsten plaats waarin de invoering van het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd worden voorbereid. De afspraken die hieruit volgen worden opgenomen in een zorgconvenant voor Zorg voor Jeugd. Met onderwijs, welzijn, werk en inkomen, justitie en politie worden afspraken gemaakt over de wijze waarop zij in het systeem signalen kunnen afgeven, als zij problemen bij een jeugdige constateren.
Berichttype Nieuws
Mutatiedatum 15/10/2007