Gemeente Lingewaard


Spelenderwijs leren over water en natuur

watervlo Wat zijn algen? Hoeveel zuurstof zit er in water? Wat is een watervlo? Allemaal vragen die vorige week aan ruim driehonderd kinderen van tien verschillende basisscholen uit Lingewaard werden gesteld. De antwoorden konden ze vinden op het educatieschip De Watervlo dat speciaal voor hen van 8 tot en met 11 oktober lag afgemeerd aan de aanlegsteiger in Doornenburg.

Dit schip is van Stichting Reinwater en is volledig omgebouwd tot een aparte tentoonstellingsruimte. Het begint allemaal in de druipsteengrot waar Neptunes woont. Hij heette de kinderen welkom aan boord. Vanaf dat moment wachtte er achter elk gordijn en om elke hoek een nieuwe ontdekking: een kringloophoek die liet zien hoe regen ontstaat, een waterput in Afrika, ramen waardoor je een kijkje onder water kon nemen en een duikboot waarin de kinderen een spannende reis maakten onder water, langs koraalriffen en door scheepswrakken. Ook was er een waterlaboratorium waar de kinderen zelf proeven konden doen met water. Niet vreemd dus, dat de leerlingen het anderhalf uur durende bezoek enorm boeiend vonden!

Wat de kinderen ook leerzaam vonden, was de natuurwandeling die ze vervolgens maakten door het uiterwaardengebied de Klompenwaard. Onder leiding van de enthousiaste natuurgidsen van IVN afdeling RijnWaal moesten de leerlingen tijdens de watchwandeling allerlei opdrachten uitvoeren. Een uitstekende methode om de kinderen meer besef voor de natuur bij te brengen.

Dit unieke schoolproject werd gehouden ter gelegenheid van de Viering 300 Jaar Pannerdensch Kanaal en kon dankzij de medewerking van het IVN RijnWaal en de financiële steun van de Bemmel-Haalderen Stichting, de Steunstichting Gendt-Doornenburg en gemeente Lingewaard tot stand komen.