Ingezonden persbericht


Forum voor Europese Cultuur, Goethe-Institut Amsterdam, Duitsland Instituut Amsterdam en Felix Meritis presenteren:

W I E V I E L G L O B A L I S I E R U N G

v e r t r ä g t d e r M e n s c h ?

SIR KARL POPPER LEZING

DOOR RÜDIGER SAFRANSKI

Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

maandag 8 oktober, aanvang 20.00 uur

toegang ¤ 12,- / ¤ 9,- (studenten)

In de elfde Sir Karl Popper lezing borduurt de Duitse publicist Rüdiger Safranski voort op het essay Wieviel Globalisierung verträgt der Mensch? (2003). De grote ideologieën van de twintigste eeuw zijn ten grave gedragen en de mens zou nu voortaan 'no nonsense' de wereld bezien. Ondertussen heeft zich een andere grote ideologie op het wereldtoneel aangediend: de fundamentalistische islam. Ook het triomferende kapitalisme van het 'vrije westen' bedient zich weer van een onvervalste ideologie: globalisering is een onvermijdelijk proces -- technologie en massamedia zorgen ervoor dat de wereld een 'global village' is geworden.

Rüdiger Safranski biedt een interessante bijdrage aan de discussie over globalisering. Hij knoopt niet aan bij allesbepalende economische of politieke processen, maar heeft oog voor het individu in de moderne wereld. Op welke manier kan de mens zijn houding bepalen tegenover de maatschappelijke structuren waarin hij is ingebed? Safranksi gaat er vanuit dat ieder van ons de vrijheid heeft om zijn leven vorm te geven. Vrijheid is het vermogen opnieuw te beginnen, aldus Safranski. Dat staat beslist niet gelijk aan escapisme of een onverschillige levenshouding. Het kan een politiek statement zijn, dat van invloed is op het politieke klimaat als velen hiernaar leven.

De inzet van Safranski betekent dat 'globalisering' als ideologie opnieuw tegen het licht gehouden moet worden. Filosofische vragen over het individu kunnen tegen de achtergrond van het proces van globalisering namelijk politiek-maatschappelijke gevolgen krijgen. Als zodanig ontwikkelt Safranski een politieke antropologie.

Rüdiger Safranski was verbonden aan de FU Berlijn en werd vervolgens uitgever en redacteur van het blad Berliner Hefte. Vanaf 1987 is hij uitsluitend werkzaam als auteur. Safranski schreef biografieën over Schopenhauer, Nietzsche en Heidegger.

Moderator: Joachim Umlauf (Goethe-Institut Amsterdam)

Voertaal: Duits

Toegang: ¤ 12,- / ¤ 9,- (studenten)

Reserveren: 020 623 13 11 of via receptie@felix.meritis.nl

informatie: www.forumeuropesecultuur.nl / www.felix.meritis.nl / www.duitslandinstituut.nl / www.goethe.de/amsterdam


* * * * *