Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 5 oktober 2007

8 October-rede in teken van uitgave 'Geschiedenis van Alkmaar'

De herdenkingsrede bij de viering van 'Alkmaar Ontzet' op 8 oktober wordt dit jaar uitgesproken door de burgemeester van Alkmaar, de heer Piet Bruinooge. De rede staat mede in het licht van de presentatie van het boek 'Geschiedenis van Alkmaar'. Na zijn rede krijgt de burgemeester het eerste exemplaar van het nieuwe boek overhandigd. De herdenkingsplechtigheid wordt gehouden in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar.

De kwaliteit van de samenleving kun je aflezen aan de mate van aandacht voor de zwakste schakel, zo luidt de titel van de rede die Bruinooge uitspreekt. In zijn rede gaat hij in op de positie van de zwakkeren in de Alkmaarse samenleving door de eeuwen heen. Naast een historische beschouwing schetst hij ook een perspectief hoe mensen in de huidige tijd zouden kunnen samenleven. Bruinooge baseert zich in zijn rede onder meer op de inhoud van het boek 'Geschiedenis van Alkmaar', het nieuwe handboek over de Alkmaarse geschiedenis. Aan de totstandkoming van dit standaardwerk is door een tiental schrijvers medewerking verleend. Het boek wordt uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de stichting Gedenkboek Alkmaarse Geschiedenis.

Bruinooge, die begin 2007 aantrad als burgemeester van Alkmaar, is gevraagd dit jaar de rede uit te spreken tijdens officiële herdenkingsplechtigheid rond het Ontzet van Alkmaar. Op 8 oktober 1573 werd het Spaanse beleg van Alkmaar gebroken. Met de slogan 'Van Alkmaar de Victorie' is Alkmaar bekend in de Nederlandse geschiedenis als de eerste stad die zich destijds van de Spaanse overheersers wist te ontdoen. De plechtigheid maakt deel uit van de vele festiviteiten die dit weekend rond de viering '8 oktober' in Alkmaar plaatsvinden. De organisatie van de feestelijkheden is in handen van de "8 Octobervereniging Alkmaar Ontzet".

De herdenkingsplechtigheid met aansluitend de presentatie van het nieuwe boek vindt plaats op maandag 8 oktober in de Grote Sint Laurenskerk, Koorstraat 4a in Alkmaar van 12.00 tot 13.00 uur. De toegang is vrij.

Voor verdere informatie over Kees Kraakman, tel. 072 - 548 9009


-----------------------


---- --