Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 5 5 oktober 2007

8 tot en met 12 oktober:

John Denver weekartiest op Radio 5

John Denver is van maandag 8 tot en met vrijdag 12 oktober de weekartiest op Radio 5. Een week lang is overdag in ieder uur een nummer van de Amerikaanse zanger te horen. De in 1997 verongelukte zanger was zeer geliefd om zijn muziek en om zijn inzet voor een betere wereld. Hij schreef klassieke nummers als Leaving On A Jet Plane en Take Me Home, Country Roads .

John Denver wordt op 31 december 1943 in Roswell, New Mexico geboren als Henry John Deutschendorf. Op 12-jarige leeftijd krijgt hij van zijn oma een Gibson jazzgitaar. Hij gaat in Texas studeren, maar trekt een paar jaar later naar Los Angeles om zich volledig aan de muziek te wijden. Wanneer Peter, Paul & Mary zijn liedje Leaving On A Jet Plane naar de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten zingen, besluit Denver een solocarrière te beginnen. In 1969 debuteert hij met het album Rhymes And Reasons, waarop zijn eigen versie staat van Leaving On A Jet Plane .

Met de single Take Me Home, Country Roads scoort John Denver in 1971 zijn eerste grote hit. De jaren daarna heeft hij ook met nummers als Rocky Mountain High , Thank God I m A Country Boy en Annie s Song in de Verenigde Staten veel succes. In 1975 breekt hij met het nummer Calypso ook in Europa door. Het nummer is opgedragen aan de beroemde Franse diepzeeduiker Jacques Cousteau en diens schip Calypso. Nog datzelfde jaar ontvangt de zanger een Emmy Award voor de tv-special An Evening With John Denver, die ook in ons land wordt uitgezonden.

In de jaren die volgen blijft Denver tientallen platen uitbrengen en is hij als acteur te zien in de komische speelfilm Oh God!. Hij treedt op met Frank Sinatra, Placido Domingo en de Muppets. In 1985 is John Denver de eerste Westerse artiest die door de voormalige Sovjet Unie toert. Twee jaar later keert hij terug voor een benefietconcert ten bate van de slachtoffers van de ramp in Tjernobyl. In 1992 toert hij door China. Een jaar later ontvangt hij de prestigieuze Albert Schweitzer Music Award als waardering voor zijn belangeloze inzet voor een betere wereld.

Op 12 oktober 1997 stort de zanger met zijn privé-vliegtuigje neer voor de kust van Californië, hij is 53. John Denver wordt gecremeerd met in zijn kist ook de jazzgitaar die hij ooit van zijn grootmoeder kreeg. Zijn as wordt uitgestrooid over de Rocky Mountains.

Radio 5

Radio 5 is de zender met veel lichte muziek, chansons, cabaret, Nederlandstalige muziek, en evergreens in combinatie met informatie en service. Radio 5 richt zich vooral op luisteraars vanaf 55 jaar. De dagprogrammering van Radio 5 brengt op werkdagen Wekker Wakker! (MAX), Toppers van Toen (Avro), Café Kooijmans (KRO), Plein 5 (NCRV) en Open Huis (EO) met bekende radio-persoonlijkheden als Jan Steeman, Henk Mouwe en Jeanne Kooijmans.

www.radio5.nl

Voor meer informatie over Radio 5:

Radio 5 Communicatie, Noëlle Beyne t: 035 677 4167 / 06 51809133; e: noelle.beyne@omroep.nl