European Union



Brussel, 5 oktober 2007

Nu moet het gebeuren: start van de OPEN DAGEN - Europese Week van regio's en steden 2007

Danuta Hübner, Commissaris voor regionaal beleid, en Michel Delebarre, voorzitter van het EU-Comité van de Regio's, geven op 8 oktober in Brussel het startsein voor de OPEN DAGEN, de Europese Week van regio's en steden. Het evenement loopt van 8 tot en met 11 oktober en is groter dan ooit tevoren: 212 regio's en steden uit 33 landen. De OPEN DAGEN zijn aan hun vijfde editie toe en worden georganiseerd door het EU-Comité van de Regio's en de Europese Commissie. Zij zijn een trefpunt voor lokale, regionale, nationale en EU-politici en -besluitvormers, beleidsdeskundigen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de bankwereld en maatschappelijke organisaties. Dit jaar zullen de seminars vooral aandacht besteden aan de nieuwe regionale programma's voor 2007-2013. Thema van deze editie is: "Nu moet het gebeuren: de regio's en steden zorgen voor groei en banen".

Commissaris Hübner verklaarde het volgende: "Net als de vorige jaren brengen de OPEN DAGEN deskundigen op EU-, nationaal, regionaal en lokaal niveau bij elkaar om te praten over regionale ontwikkeling, nieuwe ideeën aan te dragen en na te gaan hoe wij de uitvoering van het cohesiebeleid van de EU kunnen verbeteren. Ik kijk uit naar deze gelegenheid om regionale beleidsdeskundigen en mensen uit de praktijk te ontmoeten en inspiratie op te doen over hoe wij ons doel, de levensstandaard in alle Europese regio's en steden verbeteren, het best kunnen verwezenlijken."

Volgens Michel Delebarre, voorzitter van het Comité van de Regio's, burgemeester van Duinkerke (Frankrijk) en parlementslid, zijn de OPEN DAGEN, sinds zij in 2003 voor het eerst werden georganiseerd, een uniek Europees platform geworden voor communicatie, discussie en netwerkvorming tussen regio's en andere betrokkenen op het gebied van regionaal en cohesiebeleid. Nu moet het gebeuren in regio's die niet alleen beter concurreren, maar elkaar ook beter ondersteunen, waar wij zowel de overheid als de particuliere sector kansen kunnen bieden om iets te ondernemen."

De OPEN DAGEN vallen dit jaar samen met de start in heel Europa van nieuwe regionale operationele programma's, waarmee over de komende zeven jaar een investering gemoeid is van bijna 500 miljoen euro overheids- en particulier geld. Het vierdaagse evenement zal zowat 5 000 deelnemers de kans bieden om te leren van andere regionale strategieën, opgedane ervaring en toekomstige programmeringsdoelstellingen.

Voor het eerst is ook de internationale dimensie van regionaal beleid zichtbaar dankzij de deelname van ministers en vertegenwoordigers van regio's uit China, Rusland en Brazilië en van deskundigen uit andere niet-EU-landen en van internationale instanties. Naast het programma in Brussel zullen de lokale en regionale overheden gedurende de hele maand oktober ook zo'n honderd plaatselijke OPEN DAGEN-evenementen in hun land organiseren.

Na de geslaagde start in 2006 organiseert het Comité van de Regio's ook dit jaar het Investeerderscafé, dat overheids- en particuliere partners bij elkaar brengt in zeven "themadorpen" over vervoer, energie, milieu, de kennismaatschappij, gezondheid, onderzoek en innovatie, en financiële engineering.

Toelichtingen voor de redactie:

Openingssessie: Commissaris Hübner en Michel Delebarre, voorzitter van het Comité van de Regio's, kunnen voor de openingsplechtigheid op 8 oktober rekenen op de aanwezigheid van Francisco Nunes Correia, de Portugese minister van Milieubeheer en Regionale Ontwikkeling, als vertegenwoordiger van het voorzitterschap van de EU, Philippe Maystadt, voorzitter van de Europese Investeringsbank, Raphaël Alomar, gouverneur van de Ontwikkelingsbank van de Raad van Europa, Ernest-Antoine Seillière, voorzitter van BUSINESSEUROPE, en Jozef Niemiec, confederaal secretaris van het Europees Verbond van vakverenigingen.

Slotsessie: Tijdens de slotsessie in het Europees Parlement op 11 oktober in Brussel zal de aandacht vooral uitgaan naar de toekomst van het regionale beleid in de context van mondialisering, klimaatverandering en demografische tendensen. Professor Michael Spence, winnaar van de Nobelprijs economie in 2001, zal de thematoespraak houden. Commissaris Hübner, Michel Delebarre, voorzitter van het Comité van de Regio's, en Manuel Lobo Antunes, de Portugese staatssecretaris van Europese Zaken, zullen ook een bijdrage leveren, samen met Ferdinando `Nani' Beccalli-Falco, voorzitter en CEO van General Electric International, en ex-commissaris voor regionaal beleid Monika Wulf-Mathies, Executive Vice President Corporate Public Policy and Sustainability van Deutsche Post World Net. Deze sessie zal worden afgerond met een slotwoord van Hans-Gert Pöttering, voorzitter van het Europees Parlement. Voor het volledige programma, nadere informatie en inschrijving kunt u terecht op:

www.opendays.europa.eu