Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Seminar over Vredesopbouw

Vandaag presenteert de WRR de verkenning From War to the Rule of Law door prof.dr. Joris Voorhoeve in het Vredespaleis.

De voorstudie van Voorhoeve wordt in ontvangst genomen door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, B. Koenders en de minister van Justitie, E. Hirsch Ballin.

In deze studie wordt een groot aantal praktische aanbevelingen gedaan om de hulpverlening bij rechtsordeherstel als deel van vredesopbouw-missies te verbeteren. Landen die door oorlog geteisterd zijn, hebben een lange en zware weg voor de boeg om een duurzame vrede te vestigen op basis van democratie en rechtsorde. Dit vraagt om internationale hulp van vredeshandhavers, politietraining, opbouw van het rechtsstelsel en speciale (internationale) tribunalen om verdachten van ernstige misdrijven onder vorige regimes voor de rechter te brengen. Op basis van ervaringen in een dertigtal landen, onder meer Bosnië, Haïti, Rwanda en Afghanistan, wordt geconcludeerd wat de beste manieren zijn om internationale hulp te verlenen. Een van de conclusies is dat de Europese Unie zeer grote mogelijkheden op dit terrein heeft die nog niet goed worden benut.

From War to the Rule of Law van Joris Voorhoeve, WRR-Verkenning 16, ISBN 978 90 5356 867 5, prijs EUR 34,50 is verkrijgbaar in de boekhandel en bij Amsterdam University Press, Herengracht 221, 1016 BG, Amsterdam, bestellingen@aup.nl.

Klik hier voor het persbericht over From War to the Rule of Law (vanaf 14.00 uur) Zie het origineel

Klik hier voor de volledige verkenning als pdf-document (vanaf 14.00 uur) Zie het origineel