Politie Friesland

Politieberichten van maandag 8 oktober

Fryslân, 08-10-2007 o Politieberichten van zondag 7 oktober 11.00 uur t/m maandag 8 oktober 07.00 uur.

Wijnaldum: visserijcontrole
De politie heeft zaterdagmiddag een visserijwetcontrole uitgevoerd in de omgeving van Dronrijp, Franeker, Wijnaldum, Sexbierum, Sint Jacobiparochie en Sint Annaparochie waarbij acht vissers gecontroleerd zijn. Zeven vissers hadden de vereiste vispas bij zich. Een visser had zijn vispas thuis gelaten. Die moet hij later aan het bureau komen tonen.

Lemmer: kop-staartaanrijding met gewonde
De politie heeft zondagmiddag aan de Plattedijk geassisteerd na een kop-staartbotsing tussen drie personenautos. De drie automobilisten reden achter elkaar in dezelfde richting. Een 18-jarige automobilist moest afremmen en stoppen voor zijn voorganger die in de richting van de gemeente Binnenhaven wilde gaan. De 59-jarige automobilist uit Essen (Duitsland) remde tijdig en stond stil achter zijn voorganger. De derde automobilist, een 55-jarige inwoner van Tazacorte (Spanje), merkte te laat dat zijn twee voorgangers stil stonden en hierdoor ontstond een kop-staartbotsing met drie autos. De Spaanse automobilist is met onbekend letsel ter controle naar het ziekenhuis van Sneek gebracht. Zijn auto raakte ernstig beschadigd en is weggesleept. De andere twee autos konden verder rijden.

Kollumerzwaag: aanrijding met gewonde
De politie heeft zondagmiddag aan de Bounswei assistentie geleverd na een aanrijding tussen twee personenautos. Een 23-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde kwam uit een uitrit van een camping en wil linksaf in de richting van Kollumerzwaag. Hij bedenkt zich op het laatste moment en stuurt toch rechtsaf. Op dat moment is een 43-jarige automobilist uit Kollumerzwaag zo dichtbij, dat hij een aanrijding niet meer kan voorkomen. Een botsing was het gevolg. De 23-jarige bestuurder is met klachten over duizeligheid per ambulance naar het MCL gebracht. Beide autos raakten beschadigd en zijn door een berger weggehaald.

Kollum: aanhouding na negeren bevelen politie
De politie heeft zondagochtend aan de Gerrit Bleekerstraat een 18-jarige inwoner van Kollum aangehouden inzake niet voldoen aan bevel of vordering. De jongenman voerde in de dichte mist geen
fietsverlichting. Surveillerende agenten wilden met hem in gesprek, maar hij weigerde te stoppen en fietste weg. Hij is korte tijd later alsnog aangehouden en kreeg een proces-verbaal.

Oosterwolde: autobrand
De politie onderzoekt een autobrand die zondagavond aan de Ybenhaer plaatsvond. De brandweer was snel ter plaatse en bluste het vuur. De Ford Escort liep aanzienlijke schade op en is voor nader onderzoek weggesleept. De technische recherche onderzoekt de oorzaak van de brand en beoordeelt of de brand in de personenauto een technische oorzaak had.

Stavoren: inbraak sportcomplex
De politie onderzoekt aan de Stationsweg een inbraak in de kantine van een tennisvereniging. Daar is tussen donderdagnacht en zondagmiddag ingebroken. Zover bekend is er niets weggenomen. Wel ontstond er braakschade. De daders drongen de ruimte binnen door een deur te forceren. Een 72-jarige inwoner van Stavoren deed aangifte.

Heerenveen: gewond na mishandeling
De politie heeft zondagmiddag aan de Kleine Kerkstraat hulp verleend aan een 23-jarige inwoner van Nes (gem. Bhim). Het slachtoffer was betrokken geraakt bij een vechtpartij en liep daarbij hand- en gezichtsletsel op. Surveillerende agenten troffen hem gewond aan. Hij is per ambulance naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht. De nog onbekende mannen die bij de vechtpartij betrokken waren, zijn met een auto weggereden. De politie onderzoekt het incident en blijft in gesprek met het slachtoffer en getuigen.

Wommels: aanrijding met gewonde
De politie heeft zondagmiddag aan de Walperterwei assistentie verleend tijdens een aanrijding tussen een personenauto en een brommobiel waarbij een 72-jarige vrouw gewond raakte. Het slachtoffer was de passagier van een 75-jarige brommobielbestuurder uit Joure. De aanrijding ontstond toen de bestuurder van de brommobiel van de Walperterwei kwam en op de kruising Walperterwei - N359 - Berkwetterleane tot de middenberm overstak. Daarna stak hij over om de Berkwetterleane op te rijden en verleende daarbij geen voorrang aan een 55-jarige automobilist uit Nijland die van rechts kwam. Een botsing was het gevolg. De vrouw is met onbekend letsel per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht. De twee bestuurders kwamen met de schrik vrij.

Drachten: politie voert aantal fietsverlichtingscontroles in gemeenten Smallingerland en Opsterland op
De politie van team Smallingerland en Opsterland voert het aantal fietsverlichtingscontroles de komende tijd op, vanaf oktober 2007 tot januari 2008. Vorig jaar werden in de periode van oktober tot half januari 2007 840 bekeuringen uitgeschreven. De politie constateert weer dat veel fietsers zonder deugdelijke verlichting in
Smallingerland en Opsterland deelnemen aan het verkeer.
Nu de schemering steeds vroeger invalt, is het van groot belang dat fietsers goed zichtbaar zijn in het verkeer. In het donker of in de schemering zijn fietsers die zonder licht rijden slecht te zien en is de kans op een aanrijding een stuk groter. De politie adviseert fietsers daarom de fietsverlichting altijd te gebruiken in de schemering en in het donker zodat zij goed opvallen in het verkeer. Dit vermindert de kans op een ernstige aanrijding aanzienlijk. Hoewel niet bekend is hoeveel ongelukken werden veroorzaakt door het ontbreken van de fietsverlichting, is het een feit dat fietser kwetsbaarder zijn. Per jaar vallen er in Nederland gemiddeld bijna 7000 ernstig gewonden en 165 dodelijke verkeersslachtoffers onder fietsers. Zij behoren tot de meest kwetsbare verkeersdeelnemers en het is daarom extra belangrijk dat de verlichting in orde is. Daarnaast blijkt uit onderzoek onder de bevolking dat het fietsen zonder licht of met een kapot licht hoog genoteerd staat in de lijst van Ergernissen op straat en in het verkeer.

Boete 20 euro
Wanneer tijdens de politiecontrole blijkt dat een fietser geen fietsverlichting heeft of wanneer er geen reflectoren zitten op de fiets, dan betekent dat een boete van 20 euro. Bijna 60 procent van de jeugd tussen de 12 en 18 jaar voert geen fietsverlichting. Terwijl onder de 12 tot 15-jarigen de meeste fietsslachtoffers vallen. Hier ligt dus ook een belangrijke taak voor de ouders. Een tip voor hen is om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er altijd reservelampjes in huis zijn zodat kapotte verlichting snel kan worden gerepareerd. LED-verlichting mag in uiterste nood ook tijdelijk worden gebruikt, maar dat geeft minder licht.

Uitgaan
De politie gaat extra controleren op de uitgaansavonden in het weekend, met name op de toegangswegen naar het centrum van Drachten. Veel fietsers gebruiken zogenaamde stapfietsen die veelal niet voorzien zijn van fietsverlichting.

Waaraan moet de fietsverlichting voldoen?
De regels voor fietsverlichting en reflectoren zijn simpel. In het donker en bij slecht zicht, bijvoorbeeld bij mist, is het verplicht met licht aan te rijden. Het licht aan de voorzijde moet wit of geel zijn, het achterlicht rood. De verlichting mag niet knipperen. Reflectoren achterop de fiets, op de trappers en aan de zijkant van de wielen zijn verplicht. De politie wil alle fietsers erop wijzen dat zij in het donker veel lastiger te zien zijn. Andere weggebruikers houden geen rekening met u als zij u niet opmerken!

Voor meer informatie over fietsverlichting: www.fietslichtaan.nl, www.fietsersbond.nl, www.bovag.nl en www.fietsrai.nl.