Gemeente Rotterdam

Nr. 172
8 oktober 2007

Begroting 2008
Perspectief voor Rotterdam en de Rotterdammers

Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) presenteerde maandagochtend de Begroting 2008. Het Rotterdamse college gaat voortvarend verder met het collegeprogramma: "De stad van aanpakken, voor een Rotterdams resultaat". Wethouder Bolsius: "We willen dat Rotterdam en de Rotterdammers weer perspectief krijgen en zich thuis voelen in de stad". Het totale begrotingsbedrag is E 4 miljard en voor 2008 investeert het college E 430 miljoen euro.

Met de Begroting 2008 legt dit college het accent op een aantal punten.

1. Rotterdammers moeten zich thuis voelen in de stad Beheersing van de Nederlandse taal is een voorwaarde voor het zich thuis kunnen voelen in Rotterdam, maar ook voor de verbetering van kansen op een volwaardige deelname aan de maatschappij en het arbeidsproces. Het college trekt daarom E 5 miljoen extra uit voor de verhoging van de kwaliteit van de taaltrajecten voor inburgeraars. Verder zet het college in op een intensieve aanpak van huiselijk geweld, Rotterdam-Idee, Opzoomeren, Stadsetiquette, Straatcontracten, Groene Duimen, Kunst en Cultuur en het maatschappelijk debat over lastige thema's. Alle dingen die maken dat mensen respectvol en prettig met elkaar samenleven.

2. Rotterdammers moeten er de komende jaren op vooruit gaan

Het moet beter gaan met de Rotterdammer en dat betekent uitzicht op werk of verbetering van het inkomen en toegang tot zorg voor diegenen die dat nodig hebben. Inmiddels is het aantal mensen met een bijstandsuitkering met 4.500 gedaald. Ook scholing is belangrijk. Het college richt zich op alle leeftijden, een leven lang leren. Zo maakt meer dan 90% van de 3-jarigen al gebruik van een voorschoolse voorziening. Verder realiseert dit college 45 brede scholen, waarvan 30 in 2008 en is het aantal lesuren per 1 september op 10 scholen uitgebreid. Per 1 januari 2008 volgen nog 7 scholen. Hierin loopt Rotterdam landelijk voorop. Een extra impuls krijgen ook het VMBO en MBO: de preventieve aanpak van voortijdig schoolverlaten wordt versterkt, er komen handhavingsarrangementen voor verzuimafspraken met schoolbesturen en gemeente en schoolbesturen zetten samen in op verbetering van de kwaliteit van het beroepsonderwijs. Voor Ontbijt op school, schoolboeken, acuut zorgteam en kindatelier is meer dan E 5 miljoen vrijgemaakt. Verder heeft Rotterdam E 20 miljoen beschikbaar voor Rotterdam Jongerenhoofdstad 2009.

3. Een schone, mooie en veilige stad
Veiligheid blijft een belangrijk aandachtspunt, maar dit college legt de lat hoger: de stad moet ook schoon én mooi zijn. Voor een intensieve aanpak van de buitenruimte is E 20 miljoen extra uitgetrokken met een accent op de binnenstad. In de wijken rondom de binnenstad komen snel meer ondergrondse afvalcontainers. Ook hiervoor heeft het college E 20 miljoen euro vrijgemaakt. In 2008 start de uitvoering van drie kindvriendelijke wijken. Het college trekt daarvoor E 5 miljoen uit. Het vijfjarenactieprogramma Veilig zet dit college voort met de gebiedsgerichte en persoonsgerichte aanpak. Cameratoezicht, interventieteams, en de aanpak van hennepkwekerijen krijgen een extra impuls van meer dan E 6,5 miljoen. Met het actieprogramma Jeugd en Veiligheid pakt het college overlastgevende jongeren aan en de Rotterdamse aanpak Veilig krijgt E 5 miljoen extra. Verder werkt dit college voortvarend aan haar ambitieuze klimaatprogramma. Daarvoor is reeds E 28 miljoen beschikbaar.

4. Een stad die bereikbaar is voor burgers en bedrijven Het college richt zich op een betere ontsluiting van en doorstroming in de stad. Het college pakt plekken als het Marconiplein, de Tjalklaan en het Giessenplein in 2008 aan. Andere verbeteringen zijn de koppeling van het metronet aan Randstadrail over ruim een jaar, nieuw vervoer over water met een waterbus, een verkeersmarinier en de bouw van de P&R garage Beverwaard. Voor de fietser komen er mooiere, betere en veilige fietsroutes en meer stallingen. Met de proef gratis openbaar vervoer voor 65-plussers (E 2,5 miljoen) richt het college zich op meer mobiliteit van ouderen.

5. Een klantvriendelijke gemeente
De gemeente Rotterdam gaat voor klantvriendelijkheid met meer service naar burgers en bedrijven. Een deel van de stadswinkels gaat binnenkort op koopavond en zaterdag open en het assortiment wordt breder. Ook legt de gemeente zichzelf een bestuurlijke boete op wanneer zij niet aan de termijnen bij de behandeling van bezwaarschriften voldoet. Verder biedt de internetfaciliteit van "mijn-loket" meer service en leidt de ingezette operatie red tape in 2008 tot 25% minder regels.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam