Een op tien allochtonen kijkt nooit nieuws op Nederlandse televisie


NIEUWEGEIN, 20071008 -- 11% van de allochtonen kijkt nooit naar het nieuws op de Nederlandse televisie. Naar het NOS Journaal heeft 19% van de Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen nog nooit gekeken. Naar het RTL Nieuws 32%. Vooral onder 15-19 jarigen is de groep die nog nooit naar een nieuwsbulletin heeft gekeken groot: 28%. De jongeren kijken ook relatief weinig naar het Jeugdjournaal: 31% heeft er nog nooit naar gekeken.

Dit blijkt uit Foquz Media, het continu mediaonderzoek onder allochtonen van Foquz Etnomarketing. Aan het onderzoek doen jaarlijks 2.400 allochtonen mee. Ze beantwoorden vragen over de kranten die ze lezen, de radiozenders die ze beluisteren, de internetsites die ze bezoeken en de televisiezenders die ze bekijken. Om vast te kunnen stellen naar welke nieuws- actualiteiten- en licht informatieve programma's allochtonen kijken, hebben in de afgelopen zes maanden vragen over enkele specifieke programma's meegelopen.

Per week ligt het gemiddeld bereik onder allochtonen van het NOS Journaal op de 61%. Voor het RTL Nieuws is dat 46%. Het NOS-Journaal krijgt gemiddeld een 7,1 als waardering, het RTL Nieuws een 7,0.

Het wekelijks bereik onder allochtonen van actualiteitenprogramma's, achtergrondprogramma's en licht informatieve programma's ligt beduidend lager. Van de actualiteitenprogramma's hebben NOVA, Netwerk en De Wereld Draait Door het hoogste bereik onder allochtonen (alle drie 25%). Van de licht informatieve programma's RTL Boulevard en Shownieuws (beide 30%).

Eind vorig jaar maakte de publieke omroep bekend dat de programmering van de diverse zenders onder de loep zal worden genomen om de aantrekkelijkheid onder allochtonen te vergroten. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat alle omroepen nog een lange weg te gaan hebben voordat deze doelstelling is bereikt.





Ingezonden persbericht