Raad van State


Agenda week 41

Maandag 8 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Buitengebied Prinsenbeek partiële herziening 2005" van de gemeente Breda. De vereniging Landschapsbehoud in Prinsenbeek komt tegen dit besluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702196/1)

11.30 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van LNV van het verzoek van een inwoner van Bergen op Zoom om zijn handkokkelvergunning op een andere naam te zetten. De inwoner heeft hierom verzocht omdat hij zijn vergunning wil verkopen. De minister heeft zijn verzoek afgewezen, omdat de inwoner volgens hem geen geldige vergunning meer heeft voor het vissen op handkokkels in de kustwateren. De inwoner betwist dit. De rechtbank in Breda heeft een eerder beroep daartegen gegrond verklaard, omdat de minister naar haar mening de afwijzing onvoldoende had gemotiveerd. De minister is het niet met de uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702653/1)

11.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan "Zandwinning Traandijk te Echten" van de gemeente De Wolden. Twee omwonenden vrezen voor vernatting van hun gronden en beperking van hun uitbreidingsmogelijkheden. (zaaknummer 200700891/1)

12.15 uur

Zitting over de afwijzing door het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie van het verzoek van een gedetineerde om inzage te krijgen in zijn justitiële en strafvorderlijke persoonsgegevens en om deze gegevens eventueel te corrigeren. Het gaat om de inhoud van opgenomen telefoongesprekken. Het college heeft ook geweigerd mede te delen welke persoonsgegevens aan buitenlandse opsporingsautoriteiten zijn verstrekt. De rechtbank heeft een eerder beroep van de gedetineerde gegrond verklaard, omdat het college volgens haar ten onrechte niet op het verzoek wilde ingaan omdat de strafrechter nog over de strafzaak waarbij deze gegevens worden gebruikt, moest beslissen. Toch heeft de rechtbank besloten dat de gevolgen van de afwijzing in stand moeten blijven, omdat er - gelet op de regelgeving
- geen andere uitkomst mogelijk is. De gedetineerde is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200608097/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

Dinsdag 9 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft opgelegd aan Delfluent Services vanwege overtreding van een geurvoorschrift uit haar milieuvergunning. De milieuvergunning ziet op de afvalwaterzuiveringsinstallatie in de Harnaschpolder in Den Hoorn. Een aantal inwoners van Rijswijk verzoekt de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200706272/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Randweg 's-Hertogenbosch-Vught" van de gemeenten 's-Hertogenbosch en Vught. Dit plan voorziet in de aanleg van een autoweg aan de zuidwestrand van 's-Hertogenbosch. De randweg zal worden gerealiseerd op het grondgebied van beide gemeenten. De vereniging "De Groene Ring", de vereniging "Spoorzicht" en een aantal inwoners van 's-Hertogenbosch komen tegen de goedkeuring in beroep. De Raad van State heeft een eerder goedkeuringsbesluit in november 2006 vernietigd. Die uitspraak is op deze website (via 'ZOEKEN' - 'Uitspraken') te vinden onder zaaknummer 200509477/1. Naar aanleiding van deze uitspraak heeft het provinciebestuur een nieuw goedkeuringsbesluit genomen. Daar gaat de zitting vandaag over. (zaaknummer 200705543/2)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan "Geluidzone Industrielawaai Buitenvaart II" van de gemeente Hoogeveen. Een aantal inwoners van Leimuiden is van mening dat de geluidzone rondom het industrieterrein Buitenvaart II verkeerd ligt. De zitting gaat ook over de goedkeuring door het provinciebestuur van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Buitenvaart II" van de gemeente Hoogeveen. De Milieufederatie Drenthe en de groep inwoners uit Leimuiden vrezen onder meer voor geluidsoverlast door het bedrijventerrein. Verder vinden zij dat het milieueffectrapport dat is opgesteld voor het bestemmingsplan niet klopt. Bovendien wordt het volgens de inwoners ten onrechte mogelijk gemaakt om in de zogenoemde Ecologische hoofdstructuur te bouwen. (zaaknummers 200608663/1 en 200608795/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan Friesland Foods B.V. uit Meppel voor de productie van melk en melkproducten met een maximale capaciteit van 390.000 ton per jaar aan de Gildenstraat in Nijkerk. Het bedrijf is het er niet mee eens dat de buitenmuren van de machinekamer van de koelinstallatie brandwerend moeten zijn. Volgens hem hoeft alleen de tussenmuur brandwerend te zijn. (zaaknummer 200701618/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van De Bilt om een bouwvergunning te verlenen voor een zendmast in de tuin van een woning aan de Mozartlaan in Bilthoven. De bewoner wil graag zijn oude mast vervangen door een nieuwe, hogere mast. Het gemeentebestuur heeft de bouwvergunning geweigerd, omdat de mast meer dan vijf meter hoog zal worden. Dit is volgens hem in strijd met het bestemmingsplan. De rechtbank in Utrecht heeft een eerder beroep van de bewoner gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur de weigering onvoldoende had gemotiveerd. De rechtbank heeft ook de beroepen van T-Mobile en Orange gegrond verklaard, omdat het college volgens haar ten onrechte niet op hun bezwaren wilde ingaan. Zowel de bewoner als T-Mobile en Orange komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. (zaaknummer 200702439/1)

11.00 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland om milieuvergunningen van het bedrijf Genubo B.V. in te trekken. Genubo B.V. exploiteert varkenshouderijen aan de Eerste Groeneweg en aan de Langeweg in Middelharnis. Volgens de provincie veroorzaken beide bedrijven een onaanvaardbare stankhinder. Genubo verzoekt de Raad van State om schorsing van de intrekkingsbesluiten. (zaaknummers 200702692/1 en 200702693/1)

11.30 uur

Zitting over de weigering door de staatssecretaris van Cultuur om de spoorbrug over de Donge aan te wijzen als een beschermd monument. De Stichting tot Behoud van Ons Erfgoed Geertruidenberg (Stichting BOEG) komt tegen de weigering in hoger beroep. (zaaknummer 200702826/1)

13.45 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Venray heeft verleend voor het uitbreiden van café Hulsman aan het Henseniusplein in Venray. Aan het pand wordt een serre gebouwd. De eigenaren van winkelpanden daarnaast vrezen dat hierdoor hun winkels niet meer goed zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. (zaaknummer 200701964/1)

14.30 uur

Zitting over bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Best heeft verleend voor een tweede antennemast aan de Mecklenburgweg in Best. De bewoner van dat perceel had hierom verzocht omdat hij graag ook Australische tv-zenders wil kunnen ontvangen. De rechtbank in Den Bosch heeft een eerder beroep hiertegen van een aantal buurtbewoners gegrond verklaard, omdat volgens haar de beslissing om de vergunning te verlenen onvoldoende gemotiveerd was. De bewoner is het niet met deze uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200702411/1)

Woensdag 10 oktober 2007

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar "MEDIA" - 'Uitspraken in de media' voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar "ACTUEEL" - 'Uitspraken' - 'Hoofdzaken' voor een volledig overzicht van de uitspraken.

10.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft verleend voor een interne verbouwing van een woonboerderij aan de Hoeveneind in Teteringen. Een omwonende is het niet eens met de bouwvergunning en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200701223/1)

Donderdag 11 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Wageningen heeft verleend voor een appartementengebouw aan de Dolderstraat in Wageningen. Meerdere inwoners van de gemeente zijn het niet eens met de vergunning en verzoeken, om te voorkomen dat wordt begonnen met bouwen, de Raad van State die te schorsen. (zaaknummer 200706440/2)

10.00 uur

Zitting over de aanlegvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zijpe heeft verleend voor de inrichting van het gebied "De Mosselwiel" in Zijpe. De gemeente wil in het gebied, dat nu met name voor bollenteelt wordt gebruikt, de oude natuur weer herstellen. De vergunning maakt onder meer mogelijk dat hiervoor greppels worden gegraven en dat zand wordt verwijderd. Een aantal nabijgelegen bollentelers van het gebied is tegen de vergunning en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat de nieuwe natuur strijdig is met het geldende bestemmingsplan en vrezen bovendien dat het openhalen van de grond zorgt voor onkruid en luizen op hun weilanden. (zaaknummer 200702546/1)

10.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Spijkenisse om aan de "Stichting Scouting Hartelgroep Beheer" vrijstelling te verlenen voor het gebruik van panden aan de Drogendijk in Spijkenisse voor opslag en distributie door TPG Post en PCM en voor het gebruik ervan door de FNV. De stichting is eigenaar van de panden en wil deze kunnen verhuren aan deze bedrijven en organisatie. Volgens de gemeente is echter sprake van bedrijfsmatig gebruik, hetgeen in het lokaal geldende bestemmingsplan niet is toegestaan. De stichting is het daar niet eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Zij vindt dat geen sprake is van bedrijfsmatig gebruik, omdat de activiteiten van TPG, PCM en de FNV volgens haar een breed maatschappelijk doel dienen. (zaaknummer 200701927/1)

10.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het bestemmingsplan "Bedrijventerrein Trade Port Noord en park Zaarderheiken" van de gemeente Venlo. Het plan voorziet in een grootschalig bedrijventerrein, een park en een ecologische verbindingszone, ten noordwesten van Venlo. Meerdere inwoners van Venlo en Den Mulder Boomteelt in Grubbenvorst zijn het niet eens met het plan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200607283/1)

10.45 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Ambulance Service Nederland voor het verrichten van buitenlandvervoer. Onder meer de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Holland Midden is het niet eens met de vergunning en verzoekt de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200706608/2)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Wageningen heeft verleend voor het verbouwen van een rouwcentrum aan de Generaal Foulkesweg in Wageningen. Meerdere inwoners van de gemeente zijn tegen de vergunning en komen in hoger beroep bij de Raad van State. Zij vinden dat sprake is van een substantiële uitbreiding van het rouwcentrum en vrezen dat zij daardoor parkeeroverlast zullen ondervinden. (zaaknummer 200702084/1)

11.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Bergen heeft opgelegd aan Horizon Meat Services B.V. en De Boers Onroerend Goed B.V. om de onrechtmatige huisvesting van buitenlandse werknemers op kampeerterrein De Looi in Wellerlooi te beëindigen. De bedrijven zijn het niet eens met de dwangsom en verzoeken de Raad van State die te schorsen. (zaaknummer 200706652/2)

11.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Maastricht heeft opgelegd aan Slaapcentrum B.V. vanwege het gebruiken van een pand aan de Korvetweg in Maastricht voor detailhandel. Detailhandel is volgens de gemeente in dat gebied niet toegestaan. Het bedrijf is het niet eens met de dwangsom en komt in hoger beroep bij de Raad van State. Hij stelt allereerst dat geen sprake is van detailhandel en voert aan dat dit volgens het geldende bestemmingsplan juist wel is toegestaan. (zaaknummer 200702368/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam om voor het jaar 2006 subsidie te verlenen aan de "Stichting Surinaamse Organisatie voor Belangenbehartiging en Emancipatie Rotterdam" (Stichting Sober) te Rotterdam. De stichting wil een structurele subsidie voor 2006 en een eenmalige subsidie voor de periode januari t/m september 2006. De stichting is het niet eens met de weigering en verzoekt de Raad van State het besluit te schorsen. (zaaknummer 200706763/2)

Vrijdag 12 oktober 2007

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Drenthe van het bestemmingsplan "Buitengebied, gemeente Emmen" Haasken van de gemeente Emmen. Meerdere inwoners van de gemeente zijn het niet eens met het plan en verzoeken de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200705574/2)

10.30 uur

Zitting over de vaststelling door de staatssecretaris van Sociale Zaken van de subsidie op grond van de Regeling schoonmaakdiensten particulieren voor de "Stichting Thuishulp" in Amsterdam. De stichting vindt dat de subsidie te laag is vastgesteld en komt in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200704284/1)

11.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van het bestemmingsplan "De Zuidlanden, plandeel Techum (2006)" van de gemeente Leeuwarden. Meerdere inwoners van Goutum, verenigd in de Vereniging voor Dorpsbelang Goutum, zijn het niet eens met de goedkeuring van het plan en verzoeken de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. (zaaknummer 200706132/2)

Agenda voorgaande week 40