Ingezonden persbericht


Lux Filmprijs: het Europees Parlement zet zich in voor de Europese cultuur

Het Europees Parlement heeft de Lux Filmprijs ingesteld, om de Europese film te promoten en de culturele verscheidenheid in Europa onder de aandacht te brengen.

Het doel van de Lux Filmprijs is om de verspreiding van Europese films binnen de EU te vergemakkelijken en om de opbouw van het Europese project onder de aandacht van de burger te brengen.

Een jury van zeventien personen afkomstig uit de filmwereld heeft drie films genomineerd voor de nieuwe prijs:


· Auf der anderen Seite (The edge of heaven), van Fatih Akin;
· 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 months, 3 weeks and 2 days), van Cristian Mungiu;
· Belle toujours, van Manoel de Oliveira.

Elke film zal, in de periode van 1 tot en met 18 oktober, negen maal worden vertoond in het EP in Brussel. Daartoe is speciaal een filmzaal met 90 plaatsen ingericht.

De vertoningen zijn toegankelijk voor, in de eerste plaats, de europarlementariërs en verder voor iedereen die een toegangsbadge heeft voor het Parlement.

Alleen de europarlementsleden die alle drie de films gezien hebben (in het EP of daarbuiten), mogen op hun favoriete film stemmen. De film met de meeste stemmen is uiteraard de winnaar van de Lux Filmprijs.

De voorzitter van het EP, Hans-Gert PÖTTERING (EVP-ED, DE), zal tijdens de plenaire vergadering van het Parlement op 24 oktober in Straatsburg, de prijs uitreiken. De laureaat ontvangt dan een trofee geïnspireerd op de Toren van Babel.

Achtergrondnota

Danny DE PAEPE
Persdienst - Redactie
: persdienst-nl@europarl.europa.eu : (32-2) 28 42531 (BXL)
: (33-3) 881 73605 (STR)
: (+32) 498 10 70 57