Provincie Limburg

Persberichten

Bestuurlijk overleg over de tunnels Roermond

Rijkswaterstaat heeft vanavond samen met bestuurders van de gemeente Roermond, de Provincie Limburg en de brandweer Roermond overleg gevoerd over de openstelling van de beide tunnels in Rijksweg 73-Zuid. Alle betrokken partijen willen graag dat de tunnels tijdelijk toch al in beperkte vorm op 1 januari 2008 opengesteld zouden worden en spannen zich daarvoor maximaal in.

De voorgestelde oplossing betekent dat op 1 januari 2008 de nieuwe Rijksweg 73-Zuid over de volle 42 kilometer opgesteld kan worden. Zij willen de consequenties daarvan op korte termijn inzichtelijk hebben. De verkeerssituatie in Noord- en Midden Limburg wordt er daardoor in afwachting van een volledige vrijgave van de tunnels, overal beter op. Dat is ook de nadrukkelijke wens van minister Camiel Eurlings die vanmiddag in Roermond aanschoof bij een overleg van alle betrokken technisch specialisten. Hij deed in dat overleg een dringend beroep op hen om een veilige, werkbare en door de regio gewenste oplossing mogelijk te maken.

In de voorgestelde oplossing zou er per tunnel één rijstrook in plaats van twee opengaan voor het verkeer. Daarbij geldt dan een maximumsnelheid van 50km/uur. Het vervoer van gevaarlijke stoffen zou nog niet door de tunnels mogen. Dat vervoer moet tot de volledige openstelling van de tunnels, van de Napoleonsbaan gebruik moeten blijven maken.
Dit noodscenario wordt alleen uitgevoerd als de veiligheid op een acceptabel niveau gewaarborgd is. Ook wordt gekeken naar o.a.de juridische aspecten van de oplossing en de vraag hoe een en ander op het gebied van bestuurlijke verantwoordelijkheden wordt geregeld. Daarom wordt deze oplossing in de komende weken verder uitgewerkt door een gezamenlijk crashteam van de gemeente, de Provincie en het Rijk. Deze week zal ook met de aannemer van de tunnelinstallaties overlegd worden over een aangepaste planning om dit scenario ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren.

8-10-2007 20:41